Mapa Zadar


Od milja zvani Dalmatinski biser čija važnost se ne smanjuje još od Rimskog doba. Grad Zadar je prije domovinskog rata bio među najrazvijenijim gradovima u Hrvatskoj a na to se mjesto ubrzano vraća i sada. Grad koji arhitektonski uspješno spaja prošlost i sadašnjost zanimljiv je od periferije pa do stare jezgre. Možda vas zanima i vremenska prognoza za Zadar.

Prigradska naselja Zadra:
Babindub, Brgulje, Crno, Ist, Kožino, Mali Iž, Molat, Olib, Petrčane, Premuda, Rava, Silba, Veli Iž, Zadar i Zapuntel.

Više o Zadru
Zadar je sjedište Zadarske županije ali i šireg područja srednje Dalmacije u kojem živi nešto preko 78000 stanovnika.

Povijest naseljenosti ovoga prostora seže još u kameno doba. Smatra se da porijeklo imena dolazi iz prediliričkih vremena kada su stanovnici govorili praindoeuropskim jezicima. Naziv naselja tada je bio Jader, Jadera ili Jadra.Od 8. Do 6. Stoljeća pr. Kr ovo područje naseljavaju Liburni te razvijaju čvrste veze sa Grčkim kolonijama te stvaraju jake trgovačke odnose.

Dolaskom Rimljana pretpostavlja se od samog Julija Cezara osnovana je kolonija rimskih građana čijim je građanima uz sam grad dodijeljena zemlja za obrađivanje. Grad biva uređen prema Rimskim urbanističkim pravilima. Uzdužnim i poprečnim ravnim ulicama dobiven je izgled kvadratnih blokova. Uz sam rub ovoga dijela sagrađen je forum kao glavni trg. Rimski Jader ima veliku važnost te je stoga dobro utvrđen i ima svoj vodovod koji vodu doprema sa udaljenosti od 40 kilometara, kanalizaciju, terme i amfiteatar. Sa slabljenjem Rima grad polako propada a Goti koji su naselili grad propadanje samo ubrzavaju. Ipak najveću devastaciju grad trpi u 6. Stoljeću kada ga pogađa razoran potres. Nakon Turaka i ostalih osvajača, posljednje razaranje Zadar doživljava u domovinskom ratu u kojem je značajno oštećen. Najznačanije povijesno zdanje je crkva Sv. Donata a od novijih znamenitosti treba spomenuti morske orgulje na rivi, rad arhitekta Nikole Bašića.

Danas je Zadar opet obnovljen sa tek pokojim vidljivim ožiljkom. Živi i razvija se te slovi za jedno od mjesta koje se svakome preporučuju posjetiti.Stari grad i danas čini jezgru Zadra sa svim svojim očuvanim građevinama i daje poseban doživljaj spoja daleke povijesti i sadašnjih dostignuća u razvoju. Prirode, povijesne i druge ljepote ovoga grada kao i čisto more ali i moderna auto-cesta privlače u ovaj kraj veliki broj turista. Zadar je primarno orijentiran na turizam iako u okolici poljoprivreda ima svoje značajno mjesto a kvalitetna prometna povezanost pomaže ovome kraju u povratku na gospodarsku razinu od prije rata kada je Zadar bio jedan od najrazvijenijih Hrvatskih gradova. Osim kopnene povezanosti ,u Zadru se gradi teretno-industrijska luka koja će biti najkraća veza između Italije i srednje europe.

Jeste li znali? Samo 3% vode na zemlji je svježe, ostalih 97% je slana voda.