Mapa Split


Grad Split sigurno je jedan od najvažnijih gradova u cijeloj Hrvatskoj. Grad Split sami je centar Splitsko-dalmatinske županije. Grad je drugi po veličini u cijeloj Hrvatskoj. U gradu Splitu živi oko 188 500 stanovnika. Grad Split sastoji se ukupno od 8 naselja. Svoje gospodarstvo ovaj grad temelji najviše na turizmu, no i na mnogim drugim djelatnostima.

Prigradska naselja Splita:
Donje Sitno, Gornje Sitno, Kamen, Slatine, Split, Srinjine, Stobreč i Žrnovnica.

Gradski kotari Splita:
Bačvice, Blatine-Škrape, Bol, Brda, Firule, Grad, Gripe, Kman, Kocunar, Lokve, Lovret, Lučac-Manuš, Mejaši, Meje, Mertojak, Neslanovac, Žnjan-Pazdigrad, Plokite, Pujanke, Ravne njive, Sirobuja, Skalice, Smokovik, Split 3 (Smrdečac), Sućidar, Šine, Špinut, Trstenik , Veli Varoš, Visoka i Žnjan.

Više o Splitu

Grad Split je toliko važan za cijelu Hrvatsku, i za cijelu regiju. Grad ostvaruje nevjerojatne dobitke, pogotovo u doba sezone. Grad svoje gospodarstvo temelji najviše na turizmu što je naravno i najlogičnije. No u ovome gradu ima jako puno firmi i jako puno djelatnosti kojima se ljudi bave. Neke firme posluju odlično, neke na žalost propadaju, te to gledamo na televiziji svakodnevno. No grad Split je financijsko središte cijele županije. Grad je naravno jako dobro povezan sa svim gradovima u Hrvatskoj i u Europi. Sa nekim važnijim gradovima je povezan preko auto- cesti. Grad se sastoji od 8 naselja. U gradu Splitu živi oko 188 500 stanovnika.

Grad se nalazi na odličnome zemljopisnom položaju. Ovaj grad na samoj je obali, i prirodni položaj grada je kao stvoren za turizam. Grad je omeđen raznim brdima i planinama, te to daje dodatnu notu zanimljivosti raznim turistima. Smještaj grada Splita pod Marjanom je već bezbroj puta opjevan, te nema osobe koja ne zna kako se Split nalazi podno tog brda. Grad također omeđuju i razni otoci, te se do njega i vrlo lagano može doći i sa mora.

Grad ima nevjerojatno bogatu povijest, pa ćemo događanja u ovome gradu posložiti kronološki kako bi bilo preglednije. Prvi puta se ovaj grad spominje u 4. stoljeću. Tada je ovaj grad bio povezan sa Dioklecijanovoj palači. U srednjem vijeku ovaj grad je bio pod vlašću Bizanta. Z 15. stoljeću grad je pao pod vlast mletačke republike. Grad je nakon toga napao i Napoleon, te je grad pao pod njegovu vlast. Nakon njega gradom je vladala Austrija. Grad je u domovinskom ratu trpio radna razaranja i razne žrtve.

Jeste li znali? Jedna trećina tla Zemlje je djelomično ili u potpunosti pustinja.