Mapa Dubrovnik


Dubrovnik je najpoznatiji i najvažniji grad u Hrvatskoj. Grad je jedan od najposjećenijih gradova u Europi, i turističko središte ovih područja. U gradu živi 44 000 stanovnika, no jako je teško sjetiti se kada je u gradu bilo manje od 60 000 stanovnika. Grad se nalazi u podnožju brda Srž, koje stvara najbolju moguću klimu za grad Dubrovnik.
Prigradska naselja Dubrovnika:
Bosanka, Brsečine, Čajkovica, Čajkovići, Donje Obuljeno, Dubravica, Dubrovnik, Gornje Obuljeno, Gromača, Kliševo, Knežica, Koločep, Komolac, Lopud, Lozica, Ljubač, Mokošica, Mravinjac, Mrčevo, Nova Mokošica, Orašac, Osojnik, Petrovo Selo, Pobrežje, Prijevor, Rožat, Suđurađ, Sustjepan, Šipanska Luka, Šumet, Trsteno i Zaton.

Više o Dubrovniku
Grad Dubrovnik je sigurno najpoznatiji Hrvatski grad. Nema osobe u Europi koja nije upoznata sa gradom Dubrovnikom. Ne treba niti napomenuti da ovaj grad živi isključivo od turizma. Toliko zarade od turizma da ništa drugo ne trebaju niti raditi tokom cijele godine. Dubrovnik svoje gospodarstvo koje je izgradio na turizmu može zahvaliti svome fenomenalnom zemljopisnom položaju, i svojoj povijesti. Ljudi iz cijeloga svijeta dolaze na zidine grada Dubrovnika uživati u pogledu, i zatvoriti oči i osjećati se kao da su ponovno u vremenima kada su hrabri vojnici morali braniti svoj grad.

U gradu živi skoro 44 000 stanovnika. Zanimljiv je podatak da se u Dubrovniku gotovo niti u jednom mjesecu u godini nije nalazilo manje od 60 000 stanovnika. Jako puno glumaca, pjevača, sportaša… svi su dolazili u Dubrovnik, i ono što je najzanimljivije, nisu bili atrakcija. Dubrovnik je jako teško zasjeniti makar bili dio svjetskog Jet- seta. Dubrovnik je dobio priznanje i od UNESCA kao dio svjetske baštine.

Ono što je svim turistima najvažnije je svakako sunce. U Dubrovniku je izmjereno da sunce sija 65% dana u godini. Temperature u Dubrovniku mogu dosegnuti i do 40 stupnjeva, no treba napomenuti kako zime nisu hladne i kako zimi također dolazi jako puno turista misleći kako će izbjeći ljetnu gužvu. Grad se nalazi u podnožju brda Srđ. Baš zbog tog brda u Dubrovniku nikada ne puše bura jer brdo brani grad i time stvara savršen zemljopisni položaj.

Povijest je ono čime se grad Dubrovnik najviše ponosi. Dubrovnik je od svojih početaka bio glavna luka u ovome dijelu Jadrana, i glavno prometno središte kroz koje su prolazili mnogi brodovi iz raznih država. Ono što se kroz povijest treba zapamtiti je svakako jaki potres u 17. stoljeću koji je pogodio grad i skoro ga uništio. Dubrovačka republika nastala je u 19. stoljeću. Kroz povijest su se mnogi borili za vlast u Dubrovniku. Od Napoleona do Austrijanaca i Talijana. Dubrovnik je tek u 20. stoljeću postao dio Republike Hrvatske.

Ako nikada niste bili u Dubrovniku, stavite ga na popis jednog od gradova koje morate obići. Kada vam se ureže u sjećanje, nećete ga zaboraviti do kraja života, i pamtiti ćete taj osjećaj svaki puta kada negdje vidite nešto što vas podsjeća na ovaj predivan grad.

Jeste li znali? Jedna trećina tla Zemlje je djelomično ili u potpunosti pustinja.