Mapa Bjelovar


Grad Bjelovar nalazi se u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji. U gradu živi veliki broj stanovnika, njih 42 000. To je jako veliki broj, no grad Bjelovar je središte županije, te je vrlo potencijalan za sve mlade ljude željne sretne budućnosti. Bjelovar je poznat i kao grad Sira.

Gradska naselja Bjelovara:
Bjelovar, Breza, Brezovac, Ciglena, Galovac, Gornji Tomaš, Gudovac, Klokočevac, Kokinac, Kupinovac, Letičani, Mala Ciglena, Malo Korenovo, Novi Pavljani, Novoseljani, Obrovnica, Patkovac, Plavnice Gornje, Plavnice Stare, Prespa, Prgomelje, Prokljuvani, Puričani, Rajić, Stančići, Stari Pavljani, Tomaš, Trojstveni Markovac, Veliko Korenovo, Zvijerci i Ždralovi.

Više o Bjelovaru
Bjelovar je grad koji se nalazi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Točnije grad Bjelovar je središte te županije. Bjelovar ne krasi toliko zanimljiva povijest iz razloga što su relativno mlad grad, no Bjelovar krase razne druge stvari. Osim zemljopisnog položaja, spomenuti ćemo i sportske uspjehe junaka grada Bjelovara, kojih je bilo mnogo i koji su ostali zapamćeni u Hrvatskoj povijesti.

Grad Bjelovar ima skoro 42 000 stanovnika. Posebnost grada je i to što ima 31 naselje. Glavno obilježje samoga grada je odlična industrija sira. Neki sirevi koji su proizvedeni u Bjelovaru dobili su nagrade na inozemnim natjecanjima delicija. Ako u nekom razgovoru čujete da se spominje grad sira, možete biti sigurni da se radi o Bjelovaru.

Bjelovar ima odličan zemljopisni položaj. Mogli bi se reći da se grad nalazi na raskrižju svih velikih gradova u Hrvatskoj. Bjelovar je sa dosta gradova povezan auto cestom što znatno olakšava svim građanima Bjelovara putovanje prema bilo kojemu pravcu. Bjelovar ima i svoje gorje, Bilogoru. Omeđuju ga i dvije rijeke, Bjelovarska i Plavnička. Može se reći da je u Bjelovaru vrlo ugodno živjeti, zime nisu pre hladne, ljeta nisu pre topla. Teško da možete pronaći građanina Bjelovara koji se buni na vrijeme.

Povijest Bjelovara nije nešto spektakularna, no i ovaj grad kao i svi drugi ima svoju priču. Vjeruje se da je Bjelovar nastao sredinom 14. stoljeća, no mnogi povjesničari su odbili tu teoriju kao nemoguću i tvrde da je Bjelovar mladi grad koji je nastao sredinom 18. stoljeća. Bjelovar je svoj procvat doživio u 19. stoljeću. Ako šećete gradom sigurno ćete vidjeti građevine koje su nastale u tome razdoblju, i ne možete se oteti dojmu kako je nekada život ljudi u Bjelovaru bio prekrasan. No Bjelovarčani slove za ljude koji se nikada ne bune, pa ako se odlučite na putovanje u Bjelovar, svjedočiti ćete vrlo pristojnim i dragim ljudima.

Važno je još napomenuti kako grad Bjelovar ima jedan vrlo veliki sportski uspjeh. Njihov rukometni klub osvojio je naslov prvaka Europe 1972. godine.

Jeste li znali? Zemlja se kreće kroz svemir brzinom od oko 30 kilometara u sekundi.