Mapa Šibenik

Ovo je povijesni grad na izuzetno važnoj strateškoj poziciji i sa bogatom ostavštinom proših vremena. Turistički orijentiran i uvijek u razvoju. Šibenik je centar Šibensko-Kninske županije i Šibenske rivijere, razvija se u smijeru turizma te proširuje luku u koju će moći uplovljavati kruzeri do 260 metara dužine, u tijeku je izgranja luksuzne marine sa hotelima i apartmanima.

Prigradska naselja Šibenika:
Boraja, Brnjica, Brodarica, Čvrljevo, Danilo Biranj, Danilo, Danilo Kraljice, Donje polje, Dubrava kod Šibenika, Goriš, Gradina, Grebaštica, Jadrtovac, Kaprije, Konjevrate, Krapanj, Lepenica, Lozovac, Mravnice, Perković, Podine, Radonić, Raslina, Sitno Donje, Slivno, Vrpolje, Vrsno, Zaton, Zlarin, Žaborić i Žirje.

Više o Šibeniku

Ovaj se grad nalazi u središnjoj Dalmaciji, na mjestu gdje se rijeka Krka ulijeva u Jadransko more.  Prema popisu 2011. godine je bilo 34200 stanovnika, bez prigradskih naselja.

Tragovi naseljenosti prostora današnjeg grada Šibenika postoje još u prapovijesnom dobu, točnije u neolitiku, ime grada se prvi put spominje tek u 11. Stoljeću. Od tada ovaj grad doživljava česte promjene vlasti. Od Hrvatskog ulaska u zajednicu sa Ugarskom, preko Mlečana i Bizantskog carstva te na kraju vraćanja Ugarsko- Hrvatskoj državi.

Bogata povijest ostavila je svoj trag stoga je u gradu još uvijek puno važnih podsjetnika na prošla vremena. Važno je katedralu svetog Jakova, koja je vrlo važan predstavnik renesansne gradnje  te je zbog toga uvrštena na listu UNESCO svjetske baštine.

Poseban povijesni značaj Šibenik ima kao prvi grad u svijetu sa izmjeničnom električnom energijom, zahvaljujući drugoj po starosti hidrocentrali u svijetu koja je na Krki izgrađena 1895.

Šibenik je glavni grad te kulturno, gospodarsko i administrativno središte Šibensko-kninske županije. Do 80-ih godina prošlog stoljeća bio je industrijski značajan no nakon rata većina industrije propada, bilo kao posljedica razaranja kao na primjer TLM koji je značajno smanjio proizvodnju ili kao posljedica nekog drugog razloga.

Trenutno Šibenik najviše uprihođuje od turizma. Broj turista se svake godine povećava a većina gostiju odsjeda u kompleksu hotela Solaris ili u okolnim manjim mjestima kao što su Vodice, Primošten i Rogoznica.

Šibenska je luka jedna od prirodno najzaštićenijih luka na istočnom Jadranu stoga je svakoj vlasti bilo važno kontrolirati ju. Zbog svoje je veličine i značaja i u današnje vrijeme proglašena lukom od osobitog međunarodnog gospodarskog interesa za republiku Hrvatsku.

U Šibeniku se od 1960. Redovito održava međunarodni dječji festival. Osim toga, u gradu se može posjetiti gradski muzej te Hrvatsko narodno kazalište što kulturnu scenu čini dovoljno zanimljivom.

Okolina Šibenika ponosi se prirodnim ljepotama i posebnostima. Nigdje na svijetu na tako maloj površini ne postoje dva nacionalna parka. Jedan su Kornati a drugi je nacionalni park Krka.

Jeste li znali? Azija čini 30% Zemlje, no na njoj živi 60% od ukupne Svjetske populacije.