Auto karta Hrvatske

Najdetaljniju kartu Hrvatske donosimo uz pomoć Open Street Maps-a. Na karti možete naći sve prometnice, puteve, ceste, gradove, naselja i sela. Tu su i susjedne zemlje ukoliko putujete u inozemstvo.

Prometna povezanost

Kako je Hrvatska turistički jako razvijena zemlja, tako kroz nju prolazi i vrlo veliki broj ljudi. Hrvatska sama po sebi već ima jako prometni položaj, i kada se tome pridoda i broj turista koji krenu prema moru, može nastati opći kaos. Također vrlo se lagano možete izgubiti ako niste sigurni koja cesta gdje vodi i koji izlazi vam govore gdje morate ići. Stoga ćemo opisati neke od najvažnijih cesti i objasniti kako možete doći sa mjesta a do mjesta b najlakšim putem.

Sigurno najvažnija cesta u Hrvatskoj za sve turiste je ona koja ide iz Zagreba sve do Vrgorca. To je cesta A 1 preko koje možete doći do bilo kojega mjesta u Dalmaciji. Također tom cestom možete doći i na izlaz u Istru, pa se uputiti prema Sloveniji ili Italiji. Problem ove ceste je taj što je preko ljeta doslovno zakrčena. Svi turisti se upute prema nekome gradu u Dalmaciji, pa se čekanje na naplatnim kućicama može jako odužiti. Da to izbjegnete morate pratiti neke od okolnih putova koji se račvaju sa ovom cestom, te ćete tako možda malo kasnije doći na svoje odredište. Na vama je da odlučite odgovara li vam više komfor auto ceste, ili bi radije otišli na obilaznicu.

Sve ceste koje idu iz susjednih država se račvaju na području Zagreba, pa se onda razdvajaju na neke druge ceste prema drugim gradovima. Tako se recimo ceste iz Mađarske ne mogu sjeći sa nekom cestom na nekom drugom mjestu nego samo u Zagrebu. Slovenija ima bolju poziciju jer neke ceste izlaze u Zagreb, a neke druge izlaze u Istru i na to područje.

Iz Zagreba se također možete uputiti i u Slavoniju jednom auto- cestom koja vozi direktno do Srbije sa jedne strane, i do Slovenije sa druge strane. Ova cesta najviše je prometna sa ljudima koji dolaze iz inozemnih država, te na njima nema nešto previše gužvi.

Sada znate kako se uputiti na koje mjesto i znate što vas čeka na kojoj cesti, pa se morate odlučiti što vam više odgovara.

Turizam

Hrvatska je turistička zemlja, i dobar dio gospodarskih prihoda dolazi upravo od turizma. Posebnost Hrvatske je to što turisti mogu naći baš sve za sebe. U ovome članku ćemo opisati kako kroz neka svoja potraživanja možete pronaći smještaj koji vam savršeno odgovara.

Najposjećeniji dio Hrvatske u turističkome smislu je svakako Dalmacija. Veliki broj ljudi voli otići ljeti na more, uživati u lijepom vremenu, kupanju, noćnom životu… Najpoznatije odredište cijele Hrvatske, pa usudimo se reći i Europe je sigurno Dubrovnik. Ako se odlučite posjetiti ovaj grad, možete uživati u moru, lijepoj klimi, no i vidjeti razne građevine koje su kroz povijest bile vrlo važne ovome gradu, a sada ga krase i čine jednim od najljepših gradova u Hrvatskoj. Problem ovome gradu je svakako gužva. Broj turista koji dođu u ovaj grad je vrlo velik. Također dobar dio turista odbijaju vrlo visoke cijene u ovome gradu. Neka od ostalih odredišta u Dalmaciji koje morate posjetiti su svakako gradovi vrlo blizu obali. Također morate posjetiti i neke od otoka koji žive samo za turizam. Svakako prednost dajemo otocima Mali Lošinj, Krk i Brač, gdje vam sigurno neće biti dosadno i možete uživati u ljepotama prirode.

Ako ne volite more i više se osjećati ugodno u nekom mirnijem okruženju, onda je za vas sigurno najbolji izbor seoski turizam. U Hrvatskoj postoji nekoliko vrlo dobrih odredišta koje žive od turizma i koje se s pravom prihvaćeni od gostiju. Neki od gradova kojima dajemo prednost su svakako Rovinj, Sveti Ivan Zelina i Donji Miholjac.

Ako ste osoba koja voli jako puno znati o nekoj državi ili gradu onda svakako morate posjetiti glavni grad Hrvatske. Tu možete jako puno saznati o cijeloj državi. Ako ste pak jedan od onih koji uživaju u ekstremnim sportovima onda svakako morate posjetiti gradove na rijekama koji sadrže recimo raftin, a pred njima prednjači grad Karlovac.

Na vama je red da se odlučite što najviše odgovara vašoj osobnosti, i na temelju toga možete vidjeti gdje bi se najbolje osjećali i najviše uživali.

Klima

Hrvatska kao turistička zemlja mora imati jako dobru klimu, te vrlo topla ljeta. No kako Hrvatska nije baš pre mala, klima je različita u različitim gradovima u Hrvatskoj. Nećemo baš opisivati klimu u svakome gradu u Hrvatskoj, no opisati ćemo klimu u nekoliko krajeva u Hrvatskoj.

Hrvatsko zagorje- Na području ove županije vlada kontinentalna klima, no jedan malo drugačiji tip. Glavno obilježje te klime je da su ljeta vrlo topla, no zime su jako kišovite i dosta dugo traju. Padaline padaju jako često cijele godine, što i nije najbolje za stanovnike i turiste ove županije. Također treba napomenuti kako je magla vrlo česta i pojavljuje se cijele godine. Temperatura varira cijele godine od nekih 15 stupnjeva ljeti, do prosječne nule zimi.

Gorski Kotar i Lika- Klima na ovome području je umjereno topla. Ljeto je na ovom području dosta ispod prosječne temperature ljeta u ostalim dijelovima Hrvatske. Ljeti je temperatura oko 20 stupnjeva, zime su dosta hladne i traju dosta dugo. Padaline su vrlo česte zimi, i snijeg jako često i jako dugo pada. Ova klima nije možda najprimjerenija za turiste.

Zagreb i okolica- Klima je na ovome području umjereno kontinentalna. Ta klima je idealna za život. Padaline su kroz cijelu godinu u kontinuitetu. Najčešće kiša i pada u jesen, dok zimi dosta često pada snijeg. Ljeta su dosta topla, no zime nisu previše hladne. Nema pretjerano puno sušnih razdoblja, pa se najlakše prilagoditi na ovakav tip klime.

Dalmacija- U Dalmaciji je malo drugačiji tip klime. Klima je kontinentalna. Glavna i najvažnija obilježja ove klime su ta da je klima savršena za turiste. Ljeta su jako topla i vruća, gotovo i prevruća. Mogu dosegnuti temperaturu do 40 stupnjeva. Zime su dosta kratke i nisu previše hladne. Snijeg jako rijetko pada. Padaline kroz godinu ne padaju previše, pa se dogodi i jako puno sušnih razdoblja.

Slavonija- Slavonija ima dosta problema sa svojom klimom. Može se također nazvati da je klima kontinentalna, no vrlo je različita sa onom u Dalmaciji. Ljeta su ipak dosta topla, no zime su znatno hladnije. Problem je što se dogodi dosta sušnih razdoblja, pa stanovnici Slavonije imaju jako puno problema.

Jeste li znali? 1,3 milijuna Zemlji bi moglo stati unutar Sunca.