Mapa Vrbovec


Grad na sjeveroistoku Zagrebačke županije gravitira prema glavnom gradu te živi u sjeni Zagreba što se nije negativno odrazilo na život i gospodarstvo. Gospodarske su uzdanice prehrambena industrija i poljoprivreda koja se razvija u smijeru stočarstva i mljekarske industrije te opekarska industrija.

Prigradska naselja Vrbovca:
Banovo, Brčevec, Celine, Cerik, Cerje, Dijaneš, Donji Tkalec, Dulepska, Đivan, Gaj, Gornji Tkalec, Gostović, Graberanec, Graberšćak, Greda, Hruškovica, Konak, Krkač, Kućari, Lonjica, Lovrečka Varoš, Lovrečka Velika, Luka, Lukovo, Marenić, Martinska Ves, Naselje Stjepana Radića, Negovec, Novo Selo, Peskovec, Pirakovec, Podolec, Poljana, Poljanski Lug, Prilesje, Samoborec, Savska Cesta, Topolovec, Vrbovec, Vrbovečki Pavlovec, Vrhovec i Žunci.

Više o Vrbovcu
Vrbovec prostorno povezuje Zagrebačku županiju na čijem se sjeveroistočnom dijelu nalazi i toj županiji pripada i Bjelovarsko-Bilogorsku te Koprivničko- Križevačku županiju. Prema zadnjem popisu stanovništva u Vrbovcu je 2011. Godine živjelo 15200 stanovnika. Na teritoriji grada Vrbovca nalazi se 41 naselje.

Prvi pisani trag koji spominje Vrbovec je povelja kralja Bele 4. Kojom kralj Koloman Vrbovec daje županu Junku. Bilo je to 1244. Godine. Ovo je tadašnje gospodarstvo imalo burnu povijest sa čestim izmjenama feudalnih gospodara. Svoj procvat doživljava u 18. Stoljeću kada se uspostavlja kotorska, sudska i upravna vlast.

Mnogi su se znameniti ljudi rodili u Vrbovcu. Grof Petar Zrinski, biolog Ljudevit Farkaš Vukotinović, povjesničar Josip Butorac, a u selu tik do Vrbovca rođena je Marija Jurić Zagorka. Poznata i omiljena spisateljica te prva novinarka u južnoj Europi.

Od kulturnih znamenitosti važno je napomenuti limenu glazbu koja sa samo jednim prekidom u vrijeme drugog svjetskog rata djeluje od 1920. Godine. Sada ovo društvo slovi kao jedno od najvažnijih kulturnih društava u Vrbovcu. Vrbovečke mažoretkinje su osnovane 1989. a do 1993. su bile jedine na području Hrvatske. Od osnutka društva mažoretkinja, voditeljica je Ivanka Hanželj. Glavna godišnja kulturna manifestacija u Vrbovcu je „Kaj su jeli naši stari“ koja se događa krajem ljeta u kolovozu ili rujnu. Ova manifestacija prikazuje stari, tradicionalni način života, kako su živjeli i što su jeli naši stari.

U gospodarstvu Vrbovca značajnu ulogu ima prehrambena industrija. PIK Vrbovec koji spada u Agrokor grupu zapošljava 1500 ljudi. Osim prehrambene, postoji i tvornica opeke i crijepa kao i važan proizvođač strojeva za transportnu tehnologiju. Okolna sela su okrenuta na poljoprivredu te mljekarska i mesoprerađivačka industrija na ovom području bilježi rast.

Jeste li znali? Oceani pokrivaju 71% površine Zemlje.