Mapa Varaždinske Toplice


Termalna rivijera Varaždinske toplice uživa blagodati termalne vode koja se prema nalazima koristi već više od 2000 godina na ovoj lokaciji. Drugi po veličini grad Varaždinske županije je jedan od rijetkih gradova na našem kopnu koji velikim dijelom živi od turizma.

Prigradska naselja Varaždinskih Toplica:
Boričevec Toplički, Črnile, Čurilovec, Donja Poljana, Drenovec, Gornja Poljana, Grešćevina, Hrastovec Toplički, Jalševec Svibovečki, Jarki Horvatićevi, Leskovec Toplički, Lovrentovec, Lukačevec Toplički, Martinkovec, Petkovec Toplički, Pišćanovec, Retkovec Svibovečki, Rukljevina, Svibovec, Škarnik, Tuhovec, Varaždinske Toplice i Vrtlinovec.

Više o Varaždinskim Toplicama
Grad sa oko 6400 stanovnika smješten u Varaždinskoj županiji, nalazi se na sjeveroistočnom rubu Hrvatskog zagorja u čijoj blizini teče rječica Bednja. Ovaj je grad poznat kao najstarije termalne toplice u Hrvatskoj. Vrijednost ovoga nalazišta termalne vode prepoznali su još Rimljani sagradivši tamo terme a mjesto su nazvali Aqua iasae. Samo središte grada krase iskopine Rimskih termi koje je dao sagraditi car Konstantin u 2. Stoljeću a služile su svrsi puna četiri stoljeća. U novije vrijeme vrijednost ovoga lječilišta započinje dolaskom Luksemburškog liječnika Lalanguea koji je u to vrijeme bio slavan. To se doba vodi kao vrijeme početka lječilišnog turizma u Varaždinskim toplicama.

U novije vrijeme, načinjeni su dugoročni planovi za razvoj toplica te se sustavno radi na ostvarivanju toga plana već više od 20 godina. Naravno da je ovo donijelo i kvalitetne rezultate. No tu nije kraj, planovi traže nastavak rada i ulaganje u održavanje povijesnih zgrada koje gradu daju poseban šarm.

Gospodarstvo Varaždinskih toplica oslanja se gotovo isključivo na lječilišni turizam i izvore termalne vode, no postoji i tvornica opruga koja zapošljava stanovnike ovoga kraja u kovinoprerađivačkoj industriji. U promicanju svojih turističkih aduta Varaždinskim toplicama pomaže dobra lokacija i blizina prometnog pravca Budimpešta- Zagreb- Rijeka. Također, u svoju su ponudu osim lječilišnog turizma uvrstili i gastronomske užitke i sezonsku ponudu kao što su novogodišnje proslave, proslave Martinja i ostale. Od poznatih osoba, u Varaždniskim toplicama rođena je Ruža Pospiš Baldani, naša proslavljena operna pjevačica.

Jeste li znali? 1,3 milijuna Zemlji bi moglo stati unutar Sunca.