Mapa Umag


Najzapadnije mjesto u Hrvatskoj sa biserno čistim morem pruža priliku za uživanje u čarima mora ali i planinarenja i speleologije. Ljubitelji vina rado će svratiti k umaškim vinarima na proputovanju po istarskim vinskim cestama, a ljubitelji tenisa Umag imaju kao obaveznu destinaciju svake godine u vrijeme održavanja ATP turnira.

Prigradska naselja Umaga:
Babići, Bašanija, Crveni Vrh, Čepljani, Đuba, Finida, Juricani, Katoro, Kmeti, Križine, Lovrečica, Materada, Monterol, Murin, Petrovija, Savudrija, Seget, Sveta Marija na Krasu, Umag, Valica, Vardic, Vilanija i Zambratija.

Više o Umagu

Smješten na istarskom poluotoku, važi za najzapadnije mjesto u Hrvatskoj. Umag ima 12900 stanovnika. Gospodarstvena slika Umaga započinje turizmom. Turizam je glavna gospodarska grana  na koju je cijela općina, kao i cijela regija oslonjena. Kako se razvio turizam, izazvao je razvoj poljoprivrede te sadnju maslinika i vinove loze. Zbog kvalitetnih vina, umaški vinari su uvršteni na istarsku vinsku kartu. Industrija ima svoga predstavnika u Podravkinoj tvornici za preradu rajčice. Ribarstvo i prerada ribe također imaju utjecaja na gospodarsku sliku ovoga kraja.

Povijest Umaga je burna i karakteriziraju ju česte promjene vlasti. U 7. Stoljeću prvi put se spominje ime Umag iako je prostor bio naseljen još u rimsko doba. U 10. Stoljeću Umag dobiva svoje zidine koje se jednim dijelom sačuvane i do danas. Nakon čestih promjena vlasti, 1269. Godine Umag potpada pod Mletačku vlast. Zbog toga biva napadnut od Genoveške flote 1370. Godine.

Grad sadrži i povijesnu jezgru na čijem se ulazu nalazi crkva svetog Roka izgrađena nakon druge epidemije kuge. Jezgru grada ukrašavaju prelijepe stare kuće, uličice i grbovi. Na starim kućama mogu se primjetiti kameni nosači,služili su kako bi se za vrijeme vjerskih blagdana na njima pokazivale izvezene plahte, koje su donekle služile i kao zaštita od sunca.

Zbog  prometne povezanosti, velika prednost mu je blizina slovenske međunarodne zračne luke Sečovlje. A od prirodnih prednosti spominje se izuzetno čisto more. Najčistije u Istri. Sve je više prepoznato Umaško zaleđe koje pruža prigodu za izuzetan izletnički turizam, kao i za planinarenje i speleologiju. Lokacija Umaga privlači veliki broj posjetitelja iz susjedne Slovenije i Italije.

Grad koji nazivaju gradom turizma i sporta diči se ATP turnirom koji je u kalendaru od 1990. godine. Također, rukomet je razvijen u ovom gradu tako da ima muški i ženski rukometni klub u drugoj ligi. Čak je i bivši rukometni izbornik Lino Červar rođen u Umagu.

I na kraju, još jedna zanimljivost. Kazahstansko veleposlanstvo u Hrvatskoj nalazi se u Umagu.

Jeste li znali? Oceani pokrivaju 71% površine Zemlje.