Mapa Trogir


Atipični primorski grad, malo veći nego je to na obali uobičajeno, sa dugom tradicijom i povješću. Nalazi se u blizini Splita,a turizam mu nije osnovna djelatnost. Brodogradnja kao nositelj indrustrije u ovom gradu ima dugu tradiciju isto kao poljoprivreda u kojoj se primjeti povratak ekološkoj proizvodnji.

Prigradska naselja Trogira:
Arbanija, Divulje, Drvenik Mali (Ploča), Drvenik Veliki, Mastrinka, Plano, Trogir i Žedno.

Više o Trogiru

Na obali Kaštelanskog zaljeva, samo nešto manje od 25 kilometara zapadno  od Splita nalazi se Trogir, grad sa 12.600 stanovnika. Blizina Splita kao većeg centra  olakšava Trogiranima školovanje u srednjim školama i fakultetima i daje ostale pogodnosti blizine velikog centra kao što su bolnice, trgovački centri i sve ostalo potrebno današnjem načinu života.

Trogir (Tragurium) u 3. Stoljeću prije nove ere osnivaju Grčki trgovci, a na ovo područje u prvom stoljeću nove ere Rimski car Claudije naseljava svoje zaslužne veterane. Prva ljekarna na području Europe za koju postoje pisani dokazi, nalazila se u Trogiru. Također, stari dio ovoga grada uvršten je na UNESCO popis spomenika svjetske kulturne baštine. Do drugog svjetskog rata, temeljna djelatnost je bila poljoprivreda. Pogodovalo je tome ravničarsko područje kaštelanskog polja i mediteranska klima. U današnje vrijeme ovaj je kraj poznat po povrću i agrumima. A od 2000. godine do sada, puno se ulaže u ekološku proizvodnju i dizanje nasada maslina.

Osim poljoprivrede za ovaj je kraj vrlo važno i ribarstvo. Kako nekad tako i sada. Naravno, u novije vrijeme sve se više razvija turizam. Oslonac industrije u Trogiru je svakako „škver“, sa brodograđevnom tradicijom starom 2000 Godina. Današnji proizvodni program škvera  uključuje tankere, plovne dokove, teretne i putničke brodove… Od prijeratna tri kamenoloma, danas radi samo jedan no u procesu je vađenje dokumentacije za nove lokacije vađenja kamena.

Trogir je u turizmu možda poznatiji po povijesnoj i kulturnoj baštini nego kao ljetno odmorište. Dakle, niti po tome nije klasični grad na obali. Duga povijest i neprekidna naseljenost ovoga grada ostavila je puno toga za vidjeti današnjim generacijama. Također, mogu se vidjeti miješanja stilova gradnje i različitih utjecaja svakoga u svoje vrijeme.

U novije vrijeme se razvija nautički turizam te su stoga izgrađene dvije marine. ACI marina Trogir u svom vlasništvu ima motorne jahte i jedrilice za najam, te može ponuditi sve što je nautičarima potrebno. U razvoju je i avanturistički turizam za koji je ponuda sve raznovrsnija a prema tome bilježi se i dolazak turista sa takvim interesima.

Jeste li znali? Azija čini 30% Zemlje, no na njoj živi 60% od ukupne Svjetske populacije.