Mapa Supetar


Grad Supetar nalazi se na otoku Braču. Grad je smješten u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ovaj grad je najveće naselje na otoku Braču. Koliko je grad važan za cijeli otok govori i podatak da je ovaj grad gospodarsko, financijsko i kulturno središte cijeloga otoka. Ovaj grad sastoji se od svega 4 naselja. U gradu živi oko 3 900 stanovnika.

Prigradska naselja Supetra:
Mirca, Splitska, Supetar i Škrip.

Više o Supetar

    Grad Supetar iznimno je važan za cijelu županiju i za cijeli otok Brač, na kojemu se ovaj grad i nalazi. Grad je smješten u Splitsko- dalmatinskoj županiji. U gradu živi oko 3 900 stanovnika. Glavna gospodarska grana ovoga grada je sigurno turizam. Ovaj grad je financijsko, kulturno i gospodarsko središte cijeloga otoka. Grad je na vrlo povoljnome zemljopisnom položaju. Turisti se svake godine vraćaju u ovaj grad, zato što je ljetovati u ovome gradu nešto zaista posebno. Grad je pun znamenitosti i raznih građevina koje su napravljene i u jako davnoj povijesti.

Ovaj grad nalazi se na sjevernoj strani otoka Brača. Grad je smješten točno nasuprot gradu Splitu. Upravo zato ovaj grad vrvi turistima. Dosta često se događa da je neki od većih gradova previše bučan i nemiran za neke turiste, stoga se dosta turista odluči ljetovati na nekome mirnijem mjestu, kao što je sigurno i grad Supetar. Grad je na dobrom položaju što se odnosi na ljepotu prirode, no u ovaj grad je dosta teško doći iz razloga što trajekti idu dosta rijetko, i u pravilu se dosta često dugo čekaju.

Povijest ovoga grada neće nam donijeti neku novost za razliku od nekih drugih gradova u regiji. Grad se prvi puta spominje u 15. stoljeću. Kako je grad na otoku, koji je u pravilu ipak malo teže osvojiti, ovaj grad dosta često je bio dugo pod vlašću jedne sile. Grad je postao Hrvatskim gradom nakon domovinskog rata, kada je grad oslobođen isto kada i svi gradovi u ovoj regiji.

Jeste li znali? Jedna trećina tla Zemlje je djelomično ili u potpunosti pustinja.