Mapa Stari Grad


Stari Grad nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ovaj grad vrlo je blizu gradu Splitu, te na taj način privlači jako veliki broj turista. Grad je na vrlo prometnome položaju, te je odlično povezan sa svim gradovima u Hrvatskoj. U ovome gradu živi nešto malo manje od 3 000 stanovnika. grad se sastoji od 5 naselja.

Prigradska naselja Starog Grada:
Dol, Rudina, Selca kod Starog Grada, Stari Grad i Vrbanj.

Više o Starom Gradu

Stari Grad jedan je od gradova koji odlično iskorištavaju neposrednu blizinu jednom od najvećih gradova u cijeloj državi. Grad se nalazi u Splitsko- dalmatinskoj županiji. Ovaj grad sastoji se od 5 naselja. U gradu živi malo manje od 3 000 stanovnika. Ta brojka je u povijesti bila nešto veća, no došlo je do velikog iseljavanja u nedavnoj prošlosti. Glavna grana gospodarstva ovoga grada je turizam, no grad također vrlo dobro posluje kao jedan od vrlo dobrih proizvođača vina. Grad je u povijesti imao nekoliko brodogradilišta, no ona su se zatvorila i više ne rade.

Zemljopisni položaj ovoga grada je zaista odličan. Jako je blizu gradu Splitu, te ga to samim time svrstava u jako prometan grad. Zna se dogoditi da se tokom ljeta pred gradom naprave male gužve, no kako je grad odličnom strukturom cesti već nekoliko puta pokušao riješiti taj problem, vjeruje se da će kroz nekoliko godina to u potpunosti prestati.

Povijest ovoga grada nije pretjerano zanimljiva niti ćemo ćuti neku stvar baš posebno za ovaj grad. Grad ima takav položaj da je proživljavao gotovo identičnu povijest kao neki gradovi koji su mu jako blizu. No povijest ovoga grada seže vrlo daleko. Grad je osnovan kao Grčki grad u vrlo davnoj povijesti. Grad je prvo bio pod vlašću Rimljana. Nakon toga ovaj grad su napadali Mlećani, da bi nakon njih kao i sve gradove u okolici osvojio tada nezaustavljivi Napoleon. Nakon njega grad je bio pod vladavinom Austrije. Nakon domovinskog rata ovaj grad je proglašen Hrvatskim.

Jeste li znali? Oceani pokrivaju 71% površine Zemlje.