Mapa Solin


Grad Solin nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Grad Solin jedan je od gradova koji su vrlo uspješni na gospodarskom planu, jer su u neposrednoj blizini vrlo velikog i vrlo razvijenog grada. Grad Solin nalazi se jako blizu grada Splita. Grad se sastoji od 6 naselja. U ovome gradu živi nešto malo više od 19 000 stanovnika.

Prigradska naselja Solina:
Mravince, Kučine, Sveti Kajo, Vranjic, Rupotina i Ninčevići.

Više o Solinu

Grad Solin svoje gospodarstvo počeo je razvijati sredinom prošlog stoljeća. Ovaj grad najveći izvor financija crpi od toga što se nalazi vrlo blizu grada Splita. Grad je na vrlo prometnome položaju, i kroz njega godišnje prođe veliki broj ljudi. Grad se nalazi u Splitsko- dalmatinskoj županiji. Sastoji se od 6 naselja. Grad broji oko 19 000 stanovnika. Ta brojka se kroz povijest uvijek samo povećavala. Grad svoje gospodarstvo temelji na brodogradnji i na vrlo dobrom iskorištavanju prirodnih resursa kao što su kamen i drvo.

Zemljopisni položaj ovoga grada jako je povoljan. Osim što se nalazi vrlo blizu jednog od najvažnijih gradova u cijeloj državi, ovaj grad je jako dobro povezan sa svim gradovima, jer se nalazi jako blizu nekih vrlo važnih auto cesti. Grad ima odličnu cestovnu infrastrukturu. Kroz grad Solin protječe i rijeka Jadro. Ovaj grad također je okružen i planinama koje ovome gradu daju jednu određenu notu različitosti. To su Kozjak i Mosor. Vrlo često možete vidjeti slike ovoga grada slikane iz zraka, te odmah shvatite kako je ovaj grad vrlo lijep i pravo mjesto za opuštanje.

Povijest ovoga grada jako je zanimljiva. Povjesničari se slažu da je grad Solin u svojim početcima bio kolonija Grka. To je bilo vrlo davno. Nakon toga ovaj grad je bio jedan od velesila Rimskoga carstva. Nakon toga grad je vrlo često bio pod vladavinom nekih svećenika ili biskupa. Oni su svaki u svoje vrijeme gradili razne crkve i samostane koje i danas krase ovaj grad. Kako ne bi došlo do slabog zbrinjavanja tih građevina, ovaj grad je na popisu UNESCOVE liste za zbrinjavanje gradova.

Jeste li znali? Azija čini 30% Zemlje, no na njoj živi 60% od ukupne Svjetske populacije.