Mapa Senj


Grad Senj nalazi se u Ličko-senjskoj županiji. Ovaj grad ima iznimno zanimljivu povijest, kroz koju možemo vidjeti kako su nastale razne znamenitosti koje krase ovaj predivni grad. Grad se sastoji od 27 naselja. Ovaj grad ima jako dobar zemljopisni položaj. U gradu živi oko 8 100 stanovnika. Glavna grana gospodarstva ovoga grada je svakako turizam.

Prigradska naselja Senja:
Alan, Biljevine, Bunica, Crni Kal, Jablanac, Klada, Krasno Polje, Krivi Put, Lukovo, Majorija, Melnice, Mrzli Dol, Pijavica, Podbilo, Prizna, Senj, Senjska Draga, Starigrad, Stinica, Stolac, Sveta Jelena, Sveti Juraj, Velike Brisnice, Veljun Primorski, Volarice, Vrataruša, Vratnik i Vrzići.

Više o Senju

Grad Senj smješten je u Ličko-senjskoj županiji. Za ovaj grad bi se moglo reći da je jako napredan i da na gospodarskom planu stoji vrlo dobro. Ovaj grad svoje gospodarstvo temelji na turizmu. Zadnjih nekoliko desetljeća to i nije bilo tako, nego je grad dobro zarađivao i od ribolovstva i industrije, no ovaj grad ima toliko dobar zemljopisni položaj, tako da su shvatili da jako dobro mogu živjeti isključivo od turizma. Grad se sastoji od 27 naselja. Ovaj grad broji oko 8 100 stanovnika. Kroz povijest je ta brojka bila i veća, no trend pokazuje kako će natalitet i dalje rasti.

Zemljopisni položaj ovoga grada je gotovo idealan. Grad Senj ima točno ono što svaka oaza za turiste mora imati. To je izlaz na more, koji mora biti vrlo blizu, sređenu infrastrukturu, i predivan krajolik. Grad Senj ima sve to. Grad je vrlo prometan jer se nalazi između velikih Hrvatskih gradova Rijeke i Zadra. Ovaj grad smješten je u podnožje planine Velebit, mora, i planine Kapela. To ga čini vrlo poželjnim mjestom za provesti godišnji odmor.

Povijest ovoga grada nije jako zanimljiva, i gotovo se može reći da je jednaka povijesti svih gradova u cijeloj regiji. Prvi stanovnici naseljavaju se prije Rimskog doba. Kako su uvjeti za život vrlo povoljni na ovome prostoru, svi doseljenici su se zadržali jako dugo, i jako dugo branili ovaj grad. Prvo su ovim gradom vladali Iliri, nakon njih Venecija, a nakon njih Napoleon. Kako smo već rekli povijest koju imaju svi gradovi u ovoj regiji. Grad je nakon domovinskog rata proglašen Hrvatskim gradom.

Jeste li znali? Oceani pokrivaju 71% površine Zemlje.