Mapa Rab


Rab je grad koji se nalazi na istoimenome otoku. Taj otok nalazi se u Primorsko-goranskoj županiji. Ovaj grad svoje gospodarstvo logično temelji na turizmu, te se u zadnjih nekoliko godina jako eksponira, te dotok novca čini još većim. U gradu Rabu živi oko 9 500 stanovnika. Ovaj grad sastoji se od samo 7 naselja. Grad ima jako dobar zemljopisni položaj, i vrlo bogatu povijest.

Prigradska naselja Raba:
Banjol, Barbat na Rabu, Kampor, Mundanije, Palit, Rab i Supetarska Draga.

Više o otoku Rabu
Grad Pag jedan je od bisera jadranskog mora, te je vrlo važan za cijelu turističku sliku cijele Hrvatske. Ne treba niti napominjati koliko je ovaj grad važan za cijelu regiju, i za cijelu Primorsko- goransku županiju. Grad se nalazi na otoku Rabu. Grad svoje gospodarstvo temelji gotovo samo na turizmu. Turisti jako vole ovaj grad, te se iz godine u godinu vraćaju u sve većem broju. No turizam nije jedina grana gospodarstva koja ovaj grad drži na životu. Stanovnici ovoga grada bave se i ribolovstvom i poljoprivredom. Grad ima takav zemljopisni položaj da je to vrlo lako ostvarivo. Ovaj grad sastoji se od 7 naselja.

Zemljopisni položaj ovoga grada je savršen za neki grad koji svoje gospodarstvo temelji na turizmu. Grad se nalazi na jednom vrlo malom i vrlo povučenom poluotoku. Ovaj grad je u svojoj povijesti dugo bio pod vlašću raznih svećenika, pa su se tako napravile i neke crkve i samostani koje turisti ne mogu zaboraviti kada ih jednom vide.

Povijest ovoga grada dosta je bitna iz razloga što kada malo bolje razmislimo, vidimo kako su neki napadači osvajali, i u kojem su smjeru radili konstantu svojih napada i osvajanja. Ovaj grad spominje se tek negdje sredinom 15. stoljeća. No povjesničari se slažu kako su ljudi ovdje živjeli još od kamenog doba. Grad je prvo bio pod vlašću Austrije, no nakon raspada ovaj grad pripada Kraljevini SHS. Nakon toga Talijani svoje napade šire duž cijele obale pa tako napadaju i grad Pag. Ovaj grad proglašen je Hrvatskim 1990. godine.

Jeste li znali? Sunčevoj svjetlosti je potrebno 8 minuta i 20 sekundi da dođe do Zemlje.