Mapa Pazin


Grad Pazin nalazi se u Istarskoj županiji. Ne može se niti reći niti napisati koliko je ovaj grad važan za istu županiju. Treba spomenuti kako je ovaj grad zapravo i administrativno središte te županije. Grad se sastoji od 18 naselja. U ovome gradu živi oko 9 200 stanovnika. Grad Pazin ima jako zanimljivu povijest, te jako zanimljiv zemljopisni položaj.

Prigradska naselja Pazina:
Beram, Bertoši, Brajkovići, Butoniga, Grdoselo, Heki, Ježenj, Kašćerga, Kršikla, Lindar, Pazin, Stari Pazin, Trviž, Vela Traba, Zabrežani, Zamask, Zamaski Dol, Zarečje i Lindarski Katun.

Više o Pazinu

Pazin je jedan od onih gradova bez kojih čitava regija i čitava županija jednostavno ne bi mogli funkcionirati. Grad se nalazi u Istarskoj županiji, čije je središte. Ovaj grad sastoji se od 18 naselja. U gradu živi oko 9 200 stanovnika. Grad Pazin ima nevjerojatno bogatu povijest, od koje ćete se naježiti. Neke od glavnih bitaka su se vodile upravo pred gradom Pazinom.

Zemljopisni položaj ovoga grada dosta je zanimljiv i dosta je napredan. To bi značilo da se grad odlično adaptirao na jedan položaj koji možda i nije toliko atraktivan za život, koliko je atraktivan za posjetiti preko jednog vikenda recimo. Ovaj grad smješten je tako da ga sa svih strana okružuju razna brda, i brdoviti krajolik. U ovome gradu spominje se i termin Pazinska jama. Taj pojam dolazi zbog toga što se grad nalazi nad ponorima rijeke Pazinčice. U ovome gradu vlada kontinentska klima koja jako pogoduje stanovnicima ovoga grada.

Povijest ovoga grada je jako zanimljiva i jako bitna za cijelu ovo regiju. Grad je u svojim početcima bio utvrda, te se kao takav i vodio. U 12. stoljeću ovaj grad je postao centrom cijele regije. Najzanimljivija povijest grada Pazina odvija se negdje sredinom 18. i 19. stoljeća. Ovaj grad je prvo bio pod vlašću Austrijanaca. Oni su ovaj grad jako cijenili, te su ga proglasili centrom cijele regije. Nakon njih ovaj grad osvojili su Talijani. Nakon toga Talijani su većinu svojih pokreta prebacili upravo u grad Pazin, te iz toga grada nadgledali svoje širenje, te planirali daljnju ofenzivu. Grad Pazin je nakon domovinskog rata bio jako uništen, no svojim izvrsnim poslovanjem ovaj grad se vraća na pravu stazu i postaje ponovno gospodarskom silom.

Jeste li znali? Sunčevoj svjetlosti je potrebno 8 minuta i 20 sekundi da dođe do Zemlje.