Mapa Pag


Grad Pag nalazi se na istoimenome otoku. Ovaj grad pripada Zadarskoj županiji. Grad Pag jako je bitan za cijeli ovaj otok, jer upravo grad Pag prima najviše turista, i nakon toga ti turisti idu u obilaženje cijeloga otoka raznim drugim izletima. Na taj način se direktno puni blagajna ovoga grada koji je vrlo popularan kod turista. Ovaj grad sastoji se od 11 naselja. U ovome gradu živi oko 4 300 stanovnika.

Prigradska naselja Paga:
Bošana, Dinjiška, Gorica, Košljun, Miškovići, Pag, Smokvica, Stara Vasa, Šimuni, Vlašići i Vrčići.

Više o Pagu
Grad Pag samo je središte istoimenoga otoka. Ovaj otok nalazi se u Zadarskoj županiji. Položaj ovoga otoka najpovoljniji je naravno za turizam. To je jedna od glavnih gospodarskih grana ovoga grada. Još jedna vrlo važna gospodarska grana ovoga grada je solana koja se nalazi u samome gradu. U gradu Pagu živi oko 4 300 stanovnika. Grad se sastoji od 11 naselja. Grad Pag vrlo je popularan upravo kod raznih turista koji dolaze u ovaj grad na maturalno putovanje, ili na neke tjedne izlete.

Zemljopisni položaj grada Paga nije baš pretjerano popularan, no ovaj grad ima savršen smještaj za ono što gradu treba na gospodarskom planu. To je naravno turizam. Grad je smješten na takozvanome kršu, koji je raznim turistima izuzetno zanimljiv. Grad ima jako puno pješčanih plaža, te su neki hoteli smješteni na samim plažama ovoga grada, pa vam treba doslovno jedna minuta do samoga mora.

Grad Pag ne može se pohvaliti sa nekom nezaboravnom pričom koja se zbivala u njegovoj povijesti. Grad je prvi puta spomenut u 15. stoljeću. Sredinom 15. stoljeća ovaj grad je sagrađen ponovno, tj. Nastao je takozvani novi Pag. Tada su se svi građani preselili iz staroga Paga. Ovo područje tada je bilo poprište mnogih bitaka koje su se ovdje vodile. Ono što je krasilo novi Pag je to da je grad napravljen jako dobro i moderno, te se vodilo računa da ceste i popratna infrastruktura budu vrlo prolazni i vrlo prohodni.

Jeste li znali? Azija čini 30% Zemlje, no na njoj živi 60% od ukupne Svjetske populacije.