Mapa Opuzen


Grad opuzen nalazi se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ovaj grad ima vrlo povoljan zemljopisni položaj, i vrlo važnu gospodarsku ulogu za ovu regiju. U sastav grada Opuzena ulazi samo još jedno naselje. U ovome gradu živi oko 3 200 stanovnika. Ovaj grad ima jako bogatu i zanimljivu povijest. Grad je također vrlo ponosan na svoju kulturnu baštinu.

Prigradska naselja Opuzena:
Buk Vlaka i Opuzen.

Više o Opuzenu
Grad Opuzen jedan je od gradova koji u svakom smislu riječi uljepšavaju regiju u kojoj se nalaze. Ovaj grad ima jako zanimljiv zemljopisni položaj i jako bogatu i važnu povijest. Grad se nalazi u Dubrovačko- neretvanskoj županiji. Ovaj grad kraj sebe ima smo jedno naselje, što je naravno vrlo malo, pogotovo za ovo područje. U ovome gradu živi oko 3 200 stanovnika. Ta brojka je kroz povijest bila manja, no svake godine u gradu Opuzenu živi sve više ljudi. Nešto zbog velikog nataliteta, nešto zbog doseljavanja stanovnika. Glavna grana gospodarstva ovoga grada zapravo je trgovina solju, te se time ovaj grad bavio i kroz prošlost.

Ovaj grad nalazi se sa još nekoliko gradova u dolini rijeke Neretve. Svaki grad koji se nalazi u dolini neke rijeke sigurno ima jako povoljan zemljopisni položaj iz jednostavnih razloga. Ti razlozi su naravno mogućnost iskorištavanja resursa te rijeke, i plodno tlo na koje ta rijeka direktno utječe. Ovaj grad je jako poznat po svojem povrću i po svojim mandarinama. Upravo te mandarine su plod vrlo bogatog i rodnog tla, koje je specifično baš za ovaj grad.

Ovaj grad u svojim počecima bio je pod vladavinom Dubrovačke republike. Točnije rečeno ovaj grad sagradila je Mletačka republika u 17. stoljeću na ruševinama jednoga drugoga grada. Nakon toga ovaj grad su kao i sve druge gradove u regiji napali Turci, te ga osvojili. Nakon njih ovaj grad počinju naseljavati razni svećenici koji grade jedne od najljepših crkvi na ovim prostorima, te su te crkve sačuvane i do danas. Grad je spojen Hrvatskoj u 20. stoljeću.

Jeste li znali? Masa Zemlje iznosi 5,972,190,000,000,000 milijardi kilograma.