Mapa Omiš


Omiš je grad koji se nalazi u Splitsko- dalmatinskoj županiji. Ono što prvo osjetite kada vidite sliku Omiša iz zraka ili sa neke razglednice je trenutak iskrene ugode koja vas preplavi. Ovaj grad je u svakom smislu riječi jednostavno predivan. Grad se sastoji od 32 naselja. U gradu živi nešto više od 6 500 stanovnika.

Prigradska naselja Omiša:
Blato na Cetini, Borak, Čelina, Čisla, Donji Dolac, Dubrava, Gata, Gornji Dolac, Kostanje, Kučiće, Lokva Rogoznica, Marušići, Mimice, Naklice, Nova Sela, Omiš, Nemira, Ostrvica, Pisak, Podašpilje, Podgrađe, Putišići, Seoca, Slime, Smolonje, Srijane, Stanići, Svinišće, Trnbusi, Tugare, Zakučac i Zvečanje.

Više o Omišu
Grad Omiš nalazi se na vrlo povoljnome zemljopisnom položaju, i taj položaj sigurno je dobro unovčen. Ovaj grad nalazi se u Splitsko- dalmatinskoj županiji. Grad broji malo više od 6 500 stanovnika. Glavne grane gospodarstva ovoga grada su sigurno turizam, ali i razne popratne djelatnosti kojima se stanovnici ovoga grada bave. Tako recimo treba napomenuti neke tvornice koje drže ovaj grad na životu, one se bave proizvodnjom tjestenine, rublja, tiskanje… Ovaj grad sastoji se od 32 naselja. U ovome gradu su rođeni neki vrlo poznati ljudi, od kojih se sigurno najviše ističu nogometaši. Ovaj grad također svako ljeto priređuje razne manifestacije koje privlače turiste, te se ti isti turisti vraćaju svake godine.

Zemljopisni položaj ovoga grada je uistinu odličan. Grad se nalazi na ušću rijeke Cetine. Grad je točno u srcu Dalmacije. Nalazi se vrlo blizu grada Splita, te je odlično povezan sa svim drugim gradovima u regiji, pa čak i u cijeloj državi. Jedini problem je kada se ljeti turisti nakrcaju u ovaj grad, pa su ceste u najblažem obliku riječi zakrčene. Onda je teško izaći iz grada, a još teže ući u isti.

Povijest ovoga grada dosta je zanimljiva iz razloga što je zbog vrlo povoljnog zemljopisnog položaja, jako puno vladara željelo osvojiti ovaj grad. Grad se prvi puta spominje u 7. stoljeću. Vjeruje se da su među prvima ovaj grad osvojili Rimljani. U 12. i 13. stoljeću ovaj grad je bio pod vlašću tadašnjih gusara. Kroz ovaj grad su u 13. stoljeću krenuli Mlečani u križarski rat. Ovaj grad je također bio jedan od onih koji je bio besramno prodan Italiji. Nakon toga grad je pao pod vlast Napoleonove Francuske. Grad Omiš procvat u svome razvoju doživio je u 20. stoljeću nakon što je industrija počela napredovati.

Jeste li znali? Azija čini 30% Zemlje, no na njoj živi 60% od ukupne Svjetske populacije.