Mapa Ogulin


Grad Ogulin nalazi se u Karlovačkoj županiji. Ovaj grad jako je bitan za cijelu regiju, te je na gospodarskom planu jako napredan. U gradu živi nešto više od 15 000 stanovnika. Grad se sastoji od 24 naselja. Ovaj grad ima jako bogatu i jako zanimljivu povijest. Grad Ogulin pun je prirodnih ljepota koje su magnet za turiste koji vole uživati u prirodi.

Prigradska naselja Ogulina:
Desmerice, Donje Dubrave, Donje Zagorje, Drežnica, Dujmić Selo, Gornje Dubrave, Gornje Zagorje, Hreljin Ogulinski, Jasenak, Marković Selo, Ogulin, Otok Oštarijski, Ponikve, Popovo Selo, Potok Musulinski, Puškarići, Ribarići, Sabljak Selo, Salopek Selo, Sveti Petar, Trošmarija, Turkovići Ogulinski, Vitunj i Zagorje.

Više o Ogulinu

Grad Ogulin vrlo je jak na svim gospodarskim područjima. Grad se jako ponosi na svoju kulturu, na svoje sportske uspjehe i na sve poznate osobe koje su rođene u ovome gradu. Ovaj grad nalazi se u Karlovačkoj županiji. Grad se sastoji od 24 naselja, što je dosta veliki broj za grad u ovoj regiji. U ovome gradu živi više od 15 000 stanovnika. Grad je jako bogat prirodnim ljepotama, te ima jako povoljan zemljopisni položaj. Grad je dosta prometan, što mu olakšava bolji gospodarski razvitak. Treba reći kako grad ima jako bogatu povijest.

Prvo što odmah treba napomenuti je to da se grad nalazi u sklopu nacionalnog parka Plitvička jezera. To mu već omogućuje jako veliki broj turista koji dolaze vidjeti samo tu prirodnu ljepotu. Grad se nalazi točno između nekih vrlo važnih i velikih gradova u Hrvatskoj. Grad je nastao između dvije rijeke, Dobre i Mrežnice. Te rijeke su jako bitne za zemljopisni položaj bilo kojih gradova, pa tako niti Ogulin nije izuzetak. Nadmorska visina ovoga grada je vrlo visoka, nalazi se na 320 metara. Grad se nalazi u podnožju planine Klek.

Povijest ovoga grada je jako bogata i seže daleko prije postanka ovoga grada. No koncentrirati ćemo se na sami početak ovoga grada. Grad se prvi puta spominje u 15. stoljeću, kao grad oko utvrde koju su izgradili Frankopani. Turci su ovaj grad napali u 15. stoljeću, no stanovnici ovoga grada vrlo su hrabro branili svoju zemlju, te su nagrađeni za svoju hrabrost. U 16. stoljeću ovaj grad doživio je veliko iseljavanje svojih stanovnika prema susjednim državama. Grad je za vrijeme domovinskog rata grad je bio utočište za razne izbjeglice i prognanike.

Jeste li znali? Samo 3% vode na zemlji je svježe, ostalih 97% je slana voda.