Mapa Novska


Grad Novska nalazi se u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ovaj grad imao je vrlo burnu povijest o kojoj ćemo nešto kasnije. Ovaj grad sastoji se od velikog broja naselja za ovo područje, od njih čak 23. U ovome gradu živi malo više od 14 300 stanovnika. Grad je na vrlo prometnom položaju, te u neposrednoj blizini auto-ceste.

Prigradska naselja Novske:
Bair, Borovac, Brestača, Brezovac Subocki, Bročice, Jazavica, Kozarice, Kričke, Lovska, Nova Subocka, Novi Grabovac, Novska, Paklenica, Plesmo, Popovac Subocki, Rađenovci, Rajčići, Rajić, Roždanik, Sigetac Novski, Stara Subocka, Stari Grabovac i Voćarica.

Više o Novskoj
Grad Novska nalazi se u Sisačko-moslavačkoj županiji. Kako je svima dobro poznato stanje gospodarstva u ovoj županiji, niti grad Novska nije izuzetak, i kao mnogi drugi gradovi pamti i bolje dane. U ovome gradu živi oko 14 300 stanovnika. Grad se sastoji od 23 naselja. Grad je na jako prometnom položaju, te je jako dobro povezan sa ostalim gradovima u cijeloj Hrvatskoj. Ovaj grad je vrlo blizu auto- ceste, što ga čini vrlo laganim za. Ovaj grad jako se ponosi svojom kulturom i svojim sportskim uspjesima. Grad ima jako puno sportskih predstavnika na području svih sportova koji su trenutno aktualni.

Ovaj grad nema nešto pretjerano povoljan zemljopisni položaj. Istina je to da je grad jako prometan i da se nalazi jako blizu nekim jako važnim cestama. No ono što nije dobro je to da je grad Novska na području koje se ne posjećuje često jer grad kao takav nema prirodne resurse, i nema gospodarsku situaciju koju bi rado došli pogledati neki domaći i strani investitori.

Povijest ovoga grada je dosta zanimljiva i dosta opsežna. Ovaj grad prvi puta spominje se u 14. stoljeću. Tada je grad bio povezan sa većinom susjednih naselja koja su se u budućnosti odvojila od grada Novske. Do 15. stoljeću u ovome gradu grade se razne crkve koje su tada krasile grad, no nije ih dosta ostalo do današnjega doba. U 16. stoljeću podižu se razne zidine, i stvaraju razne utvrde kako bi se ovaj grad obranio od Turaka. No to nije bilo previše važno jer je grad pao pod Tursku vlast. Nakon toga gradom vladaju razni svećenici i plemićke obitelji koje su se pobrinule da se u gradu sagrade razne znamenitosti koje su i u današnje vrijeme sačuvale svoju vrijednost.

Jeste li znali? Zemlja se kreće kroz svemir brzinom od oko 30 kilometara u sekundi.