Mapa Novi Vinodolski


Novi Vinodolski je grad koji se nalazi u Primorsko- goranskoj županiji. Ovaj grad vrlo je poznat po raznim povijesnim građevinama i znamenitostima koje su ostale sačuvane i sada su velika atrakcija za sve turiste koji dolaze na ove prostore. U ovome gradu živi nešto više od 5 200 stanovnika. Grad se sastoji od 20 naselja.

Prigradska naselja Novog Vinodolskog:
Bater, Bile, Breze, Crno, Donji Zagon, Drinak, Gornji Zagon, Jakov Polje, Javorje, Klenovica, Krmpotske Vodice, Ledenice, Luka Krmpotska, Novi Vinodolski, Podmelnik, Povile, Ruševo Krmpotsko, Sibinj Krmpotski, Smokvica Krmpotska i Zabukovac.

Više o Novom Vinodolskom
Novi Vinodolski je grad koji je pun raznih povijesnih znamenitosti i raznih povijesnih građevina koje krase ovaj grad. Grad se nalazi u Primorsko- goranskoj županiji. Sastoji se od 20 naselja. U ovome gradu živi oko 5 200 stanovnika. Treba napomenuti kako je ovaj grad na svakome popisu stanovništva sve bogatiji, i sadrži sve više ljudi. To je malo više zbog nataliteta nego zbog naseljavanja ljudi na ovaj prostor i u ovaj grad. Ovaj grad također se ponosi svojom školom i svojim obrazovanjem kroz povijest.

Novi Vinodolski smješten je na vrlo čudnom zemljopisnom položaju. Grad se naime nalazi na jednom brdu. Grad se nalazi na jugoistoku Vinodolske doline. Lokacija ovoga grada je vrlo povoljna. Grad je u dosta blizu zračnim lukama nekih većih gradova. također grad se nalazi jako blizu auto- cestama, što znači da je do grada jako lagano doći i da se pred ovim gradom ne stvaraju gužve.

Povijest ovoga grada je jako široka i jako bogata. Prvi puta ovaj grad spominje se krajem 13. stoljeća. Ovaj grad bio je pod vlašću plemićke obitelji Frankopan, nakon što je ubijen posljednji Frankopan. Ovaj grad sigurno je imao najteže razdoblje kada je ovaj grad pogodila kuga. Također vrlo teško je bilo i u 16. stoljeću kada su ovaj grada napali Turci i gotovo ga cijeloga razorili i zapalili. Grad je nakon toga bio pod vlašću Austro-ugarske, koja ga je morala predati Napoleonu, kada je veliki vladar došao do ovoga područja i zahtijevao da mu ga se preda. Grad svoj procvat doživljava u 19. stoljeću kada se uređuju plaže i kada u gad počinju dolaziti strani gosti.

Jeste li znali? Zemlja se kreće kroz svemir brzinom od oko 30 kilometara u sekundi.