Mapa Novi Marof


Novi Marof je grad koji se nalazi u Varaždinskoj županiji. Grad se sastoji od 23 naselja. Ovaj grad je vrlo poduzetan i gospodarski vrlo jak. To može zahvaliti i svojem zemljopisnom položaju koji je vrlo dobro smješten, te ovaj grad čini vrlo prometnim i vrlo dobro posjećenim. U ovome gradu živi oko 13 800 stanovnika.

Prigradska naselja Novog Marofa:
Bela, Donje Makojišće, Filipići, Gornje Makojišće, Grana, Jelenščak, Kamena Gorica, Ključ, Krč, Madžarevo, Možđenec, Novi Marof, Orehovec, Oštrice, Paka, Podevčevo, Podrute, Presečno, Remetinec, Strmec Remetinečki, Sudovec, Topličica i Završje Podbelsko.

Više o Novom Marofu
Grad Novi Marof smješten je u Varaždinskoj županiji. Grad se sastoji od 23 naselja. U ovome gradu živi oko13 800 stanovnika. Ovaj grad poznat je po tome da ima jako veliki broj poduzetničkih firmi, koje vrlo dobro posluju. Stoga je podatak da su gotovo svi radno sposobni stanovnici ovoga grada i zaposleni, ako ne u nekom poduzeću, onda u nekoj industriji koja je ne nužno povezana sa gradom. Grad je također vrlo blizu na izlazu sa auto- ceste, što je značilo da se u ovome gradu otvorio i značajan broj hotela i prenoćišta.

Ovaj grad ima vrlo dobar zemljopisni položaj, koji je u povijesti bio vrlo povoljan i vrlo potencijalan za naseljavanje. Razlog tome je što ovaj grad leži na rijekama Bednje i Kalnika. Grad je također sa jedne strane omeđen brdom koje daje dodatnu notu ovome gradu. To brdo je Grebengrad. Ovaj grad je također vrlo blizu većim gradovima u Hrvatskoj, te je vrlo dobro povezan sa istima.

Povijest ovoga grada je dosta zanimljiva. Ovaj grad se prvi puta spominje u 13. stoljeću. Sve do 15. stoljeća ovim gradom vladale su razne plemićke obitelji koje nisu ostavljale previše traga u povijesti ovoga grada. U to doba u gradu se izgradio jako veliki broj crkvi i jako veliki broj raznih građevina koje su i danas očuvane te su na neki način i turistička atrakcija. Neke od njih su sigurno Župa Svete Kraljice i dvorac Bela. Nakon tog razdoblja u ovome gradu ponovno se izmjenjuju plemićke obitelji koje su znale vladati i po 100 godina. Grad nije nešto pretjerano napadan, nego je većinu problema imao sa raznim varkama i prevarama obitelji koje su bile na vlasti.

Jeste li znali? Jedna trećina tla Zemlje je djelomično ili u potpunosti pustinja.