Mapa Novalja


Novalja je grad koji se nalazi na otoku Pagu. Grad administrativno pripada Ličko- senjskoj županiji. Ovaj grad sastoji se od 10 naselja. U ovome gradu živi oko 3 300 stanovnika. Glavna grana gospodarstva ovoga grada je svakako turizam. Razlog zašto turisti dolaze u ovaj grad je sigurno vrlo povoljan zemljopisni položaj koji sigurno odgovara ljudima koji žele odmor u mirnom okruženju.

Prigradska naselja Novalje:
Caska, Gajac, Kustići, Lun, Metajna, Novalja, Potočnica, Stara Novalja, Vidalići i Zubovići.

Više o Novalji
Novalja je grad koji gotovo sve svoje novčane prihode temelji na jednostavnom i provjerenom receptu. Taj recept je naravno turizam koji je na ovim prostorima vrlo razvijen. U ovome gradu živi oko 3 300 stanovnika. No što reći na podatak koji govori da tijekom ljeta u najvećoj gužvi u ovom gradu bude oko 40 000 ljudi, od kojih je većina naravno ovdje samo u posjetu. Ovaj grad administrativno pripada Ličko- senjskoj županiji. Grad se sastoji od 10 naselja. Ono što je sigurno poznato svim mlađim turistima je neposredna blizina Zrća, glavne turističke atrakcije u posljednjih nekoliko godina.

Zemljopisni položaj grada Novalje je vrlo povoljan. Grad se nalazi u zaljevu na sjeveru otoka Paga. Ovaj grad jako je dobro povezan morskim i cestovnim putem sa svim većim gradovima i sa svim većim lukama u Dalmaciji. Ono što svakako treba pohvaliti je to da trajekti ovom rutom idu nevjerojatno brzo i jako puno puta kroz sat. Isto tako na autobusnom kolodvoru nećete pre dugo čekati bus iz razloga što busovi kroz ovaj grad idu jako često.

Povijest ovoga grada nije pretjerano zanimljiva niti bitna za regiju. Treba napomenuti kako su kroz veći dio povijesti ovim gradom vladali svećenici koji su u ovome gradu radili neke od vrlo značajnih crkvi.

Ako ste turist i ne možete se odlučiti na koju lokaciju se želite uputiti tijekom ljeta, Novalja je sigurno mjesto za sve. Mlađa populacija naravno ima izbor otići na Zrće. No to ne treba zabrinjavati stariju populaciju željnu mira, jer to mjesto je odaljeno od grada Novalje, pa možete uživati u svojemu miru i odmarati u tišini.

Jeste li znali? Samo 3% vode na zemlji je svježe, ostalih 97% je slana voda.