Mapa Nin


Grad Nin jedan je od povijesno najznačajnijih gradova u cijeloj Hrvatskoj. Prvo što ćete vidjeti kada dođete u grad Nin su gradska vrata koja su služila za obranu u povijesti. No o povijesti nešto kasnije. Grad Nin nalazi se u Zadarskoj županiji. Ovaj grad sastoji se od 6 naselja. U gradu živi nešto više od 4 500 stanovnika.

Prigradska naselja Nina:
Grbe, Nin, Ninski Stanovi, Poljica-Brig, Zaton i Žerava.

Više o Ninu
Grad Nin vrlo je povijesno je jako bitan za cijelu Hrvatsku, a pogotovo za cijelu regiju. Kada vidimo povijest ovoga grada shvatimo kako su neki vladari napredovali, ili nazadovali, te jasno možemo vidjeti neke povijesne značajke. Ovaj grad nalazi se u Zadarskoj županiji. U gradi živi malo više od 4 500 stanovnika. Grad se sastoji od 6 naselja. Ono što ovaj grad najviše izvozi je svakako sol i solni proizvodi.

Grad Nin zemljopisno je podijeljen na nekoliko mjesta. Na stari dio, na novi dio, na industrijsku zonu… Ovaj grad povezan je mostovima sa centrom drevnog grada. Grad je sa sjevera okružen pješčanim sprudom. To nam naravno govori da je grad vrlo popularan kod turista jer ima pješčane plaže. Zemljopisni položaj također je vrlo dobar jer je grad smješten vrlo blizu mjesta gdje se nalaze velike količine soli, pa tako mogu to iskoristiti na najbolji mogući način.

Povijest ovoga grada je ono što ga čini posebnim i različitim od ostalih gradova. Prvi puta grad Nin spominje se u 9. stoljeću prije nove ere, kada su na mjestu današnjeg grada živjeli Iliri. Nakon velike seobe naroda ovaj grad trpi prve nerede. Hrvati se na ova mjesta doseljavaju krajem 6. i početkom 7. stoljeća. U to vrijeme grad Nin bio je najvažniji grad u državi, vrlo važno političko i trgovačko središte. Grad je priznat u 11. stoljeću i postaje službeno Hrvatski grad. Grad pada pod Mađarsku vlast u 13. stoljeću. U 15. stoljeću ovaj grad biva prodan Mletačkoj republici. Nakon toga Turci zauzimaju grad u 16. stoljeću. Najteži period ovoga grada bio je kada je grad u 20. stoljeću poharala malarija. Grad Nin je status Hrvatskoga grada ponovno dobio 1997. godine.

Jeste li znali? Samo 3% vode na zemlji je svježe, ostalih 97% je slana voda.