Mapa Mursko Središće


Mursko Središće je grad koji se nalazi u Međimurskoj županiji. Ovaj grad se sastoji od 5 naselja. Posebnost ovoga grada je to što ima jako povoljan zemljopisni položaj, te ga taj položaj stavlja na vrlo prometno središte. Grad je na samoj granici sa Slovenijom. U ovome gradu živi oko 6 500 stanovnika.

Prigradska naselja Murskog Središća:
Hlapičina, Križovec, Mursko Središće, Peklenica i Štrukovec.

Više o Murskom Središću
Grad Mursko Središće nalazi se u Međimurskoj županiji, na vrlo prometnome položaju. Taj prometni položaj jako je koristio gospodarstvu ovoga grada. Upravo to gospodarstvo temelji se isključivo na industriji i proizvodnji. Gradska kasa najviše se puni opskrbom plinom. U ovome gradu živi malo više od 6 500 stanovnika. Grad se sastoji od 5 naselja. Ovaj grad je jedan od vrlo važnih gospodarskih gradova za cijelu regiju.

Zemljopisni smještaj ovog grada je vrlo povoljan. Grad se nalazi točno na granici sa Slovenijom. Upravo ovaj grad je najsjeverniji grad u Hrvatskoj. Nalazi se na prometnome raskrižju nekoliko većih gradova. vrlo dobro je povezan cestama i željeznicom, te mu to olakšava trgovanje i prijevoz ovog vrlo poduzetnog grada. Jedini problem koji se odnosi na promet u ovome gradu je preko ljeta, kada turisti iz Slovenije krenu na Jadran, tada su ceste dobrim dijelom zakrčene i stvaraju se jako velike gužve.

Povijest ovoga garda dosta je zanimljiva i dosta je bogata. Mursko Središće jedno je od najstarijih naselja u ovome dijelu Hrvatske. Grad svoje prve korake bilježi u 14. stoljeću. Tada je grad bio jako bitan upravo zbog svog položaja. Kroz grad su se tada počele graditi ceste koje povezuju velike gradove. Kao trgovište grad se spominje u 15. stoljeću. Sve do 19. stoljeća gradom vladaju razni svećenici koji grade crkve i razna utočišta. Mursko Središće svoj procvat doživljava u 19. stoljeću kada se kroz grad počinje graditi pruga koja povezuje razne gradove i stavlja grad na vrlo stabilne noge. Nakon toga grad je postao vrlo bogat u iskopavanju ugljena, no taj rudnik se nedavno zatvorio.

Jeste li znali? Zemlja se kreće kroz svemir brzinom od oko 30 kilometara u sekundi.