Mapa Metković


Grad Metković nalazi se u Dubrovačko- neretvanskoj županiji. Ovaj grad poseban je po mnogim stvarima, od povijesti do svojih predivnih građevina, no ono što zaista ostavlja bez daha je pogled na stari dio grada Metkovića koji je jednostavno nestvaran. Kao u nekom visokobudžetnom filmu, ovaj grad ima nevjerojatan položaj. U gradu živi oko 15 300 stanovnika.

Prigradska naselja Metkovića:
Općina Pojezerje: Brečići, Dubrave, Kobiljača, Mali Prolog, Otrić-Seoci, Pozla Gora.
Općina Kula Norinska: Borovci, Desne, Krvavac, Kula Norinska, Matijevići, Momići, Nova Sela, Podrujnica.
Općina Zažablje: Badžula, Bijeli Vir, Dobranje, Mislina, Mlinište, Vidonje.

Više o Metkoviću
Metković je grad koji je na svim područjima po nečemu jako zanimljiv. Od povijesti do sporta, od kulture do zemljopisnog položaja, ovaj grad jednostavno kao da priča nekakvu priču. Grad je naravno vrlo posjećen od strane turista. U ovome gradu živi malo više od 15 300 stanovnika. Ta brojka je svake godine sve veća i veća, te je na zadnjem brojanju taj broj bio gotovo duplo manji. Grad se nalazi u Dubrovačko- neretvanskoj županiji. Grad se također ponosi po mnogim ljudima koji su potekli iz ovoga grada i našli svoje mjesto na vječnoj karti sportskih velikana, medicinskih revolucionara…

Položaj ovoga grada vrlo je zanimljiv. Naime grad se nalazi od doline Neretve prema otvorenome moru. Ljeta su u ovome gradu jako dugačka. Grad je omeđen brdima sa jedne strane, te ona stvaraju povoljno tlo za raznu zelenu vegetaciju kojom grad Metković obiluje i sa kojom se vrlo ponosi.

Povijest ovoga grada je vrlo zanimljiva. Grad se prvi puta spominje u 15. stoljeću. Povjesničari se slažu kako su tragovi života ovdje zabilježeni od pretpovijesnog doba. Ovim gradom vladali su mnogi vladari. Kronološki su oni bili poredani prema sljedećem načinu: Grci, Rimljani, Mletci, Napoleon. Grad je u povijesti bio vrlo važna luka, pa su razni vladari ovo središte vidjeli kao izvrsno taktičko odredište za odbijanje raznih napada, pa su stoga napravili razne zidine i tvrđave.

Grad Metković vrlo se ponosi svojom kulturom i svojim sportom. Neke od poznatih osoba koje moramo spomenuti da dolaze iz Metkovića su svakako naš rukometni izbornik Slavko Goluža, Patrik Ćavar, Darijo Srna, naš nogometni izbornik Igor Štimac, i mnogi drugi sa različitih grana djelatnosti.

Jeste li znali? Oceani pokrivaju 71% površine Zemlje.