Mapa Mali Lošinj


Mali lošinj je grad koji je smješten u Primorsko- goranskoj županiji. Ovaj grad vrlo je bitno turističko središte za čitavo područje. U gradu živi oko 8 300 stanovnika. Grad se sastoji od 14 naselja. Ovaj grad posjeduje nevjerojatnu ljepotu, i kada vidite panoramsku sliku Malog Lošinja ostaviti će vas bez daha.

Prigradska naselja Malog Lošinja:
Belej, Ćunski, Ilovik, Male Srakane, Mali Lošinj, Nerezine, Osor, Punta Križa, Susak, Sveti Jakov, Unije, Ustrine, Vele Srakane i Veli Lošinj.

Više o Malom Lošinju
Grad Mali Lošinj nalazi se u Primorsko- goranskoj županiji. Ovaj grad je turističko središte, zbog svoje iznimne ljepote i zbog svog vrlo povoljnog zemljopisnog položaja. U gradu Malom Lošinju živi oko 8 300 stanovnika. Grad se sastoji od 14 naselja. Grad kao i mnogi drugi u regiji živi većim dijelom od turizma i popratnih sadržaja vezanih za turizam. No ovaj grad bavi se još i brodogradnjom i ribarstvom. Grad ima vrlo bogatu povijest koja je vrlo specifična za jedan otok. No ono što je najvažnije za ovaj grad je njegov zemljopisni položaj.

Grad Mali Lošinj nalazi se na otoku Cresu. Također obuhvaća i skupinu manjih otoka. Grad je najveće naselje na nekom otoku. Grad je priobalno naselje, na dnu uvale, te ga to čini vrlo povoljnim za sve turiste. Ako iznajmite neki smještaj, možete biti doslovno 1 minutu hoda od samoga mora. Grad je vrlo dobro povezan i sa Velim Lošinjem. S njim je povezan preko ceste, koja niti na jednom dijelu ne izgleda kao da je napuštena, nego je popraćena uz nizove kuća. Klima je mediteranska. Ljeta su vrlo topla dok su zime isto tako jako tople.

Povijest ovoga grada počinje u 14. stoljeću kada je ovaj grad bio poznat kao Malo selo. U 19. stoljeću to mjesto postaje središte brodogradnje, te doživljava svoje najbolje gospodarske dane. Ono što je ovaj grad bacilo na noge je bio izum parnog stroja. Tada dolazi i do velikog iseljavanja stanovništva. Grad je poslije prvog svjetskog rata bio u sastavu Austro- ugarske. Nakon drugog svjetskog rata pao je pod vladavinu Nijemaca. Grad postaje Hrvatskim 1990. godine.

Jeste li znali? Azija čini 30% Zemlje, no na njoj živi 60% od ukupne Svjetske populacije.