Mapa Makarska


Grad Makarska gotovo da je turističko središte cijele Dalmacije. Grad se nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U gradu živi oko 13 700 stanovnika. Grad ima iznimno povoljan zemljopisni položaj, koji naravno utječe na turizam i na gospodarstvo. Grad se sastoji od samo 2 naselja. Ako pogledate neku sliku iz zraka, ili sa nekog zaljeva, shvatiti ćete zašto je grad Makarska toliko privlačan stranim i domaćim turistima.

Prigradska naselja Makarske:
Brela, Baška Voda, Promajna, Bratuš, Krvavica, Makarska, Tučepi, Podgora, Drašnice, Igrane, Živogošće, Drvenik, Zaostrog, Podaca, Brist i Gradac.

Više o Makarskoj
Grad Makarska smješten je u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Grad ima toliko povoljan zemljopisni položaj, da je postao turističko središte cijele županije. U gradu živi oko 13 700 stanovnika. Grad se sastoji od samo 2 naselja. Naravno da je najveći gospodarski priljev upravo u turizmu od kojega grad praktički i živi, no stanovnici ovoga grada bave se i ribolovstvom, te i na taj način zarađuju novac. Ono što Makarska radi, a mnogi drugi gradovi ne je to da tokom sezone ne dižu previše cijene svojih ležajeva, pa tako privuku turiste, no dižu cijene osnovnih potrepština u gradu, tako da na taj način dodatno zarade.

Zemljopisni položaj ovoga grada je i najjači adut za gospodarstvo. Grad se nalazi Makarskome primorju. Kroz grad prolazi planina Biokovo, te to daje dodatnu dozu zanimljivosti ovome gradu. Samim time grad je prepun zaljeva i uvala u kojima možete uživati. Grad ima jako puno plaža, i odlična stvar je to da su gotovo sve različite, i da možete na svakoj pronaći nešto samo za sebe.

Povijest grada Makarske nije toliko uzbudljiva kao kod nekih susjednih gradova. Povjesničari se slažu da su prvi doseljenici bili Iliri, negdje oko sredine 4. stoljeća. U 9 stoljeću dolazi do bitke između Neretvana i Mletačke republike. Pobjedu odnose Neretvani. Turci su ove prostore osvojili negdje oko sredine 16. stoljeća. Nakon njih vlast ponovno vraćaju Mlečani, pa Habsburška monarhija i pa Napoleon. Upravo je on indirektno povezan za turizam, jer je baš on povezao Makarsku sa Austro- ugarskom i tada se dogodio procvat turizma.

Jeste li znali? Azija čini 30% Zemlje, no na njoj živi 60% od ukupne Svjetske populacije.