Mapa Ludbreg


Ludbreg, grad ili središte svijete? Prije nego što se nasmijete, postoje ljudi koji imaju teoriju kako je Ludbreg središte svijeta, o čemu se radi objasniti ćemo nešto kasnije. Grad je smješten u Varaždinskoj županiji. Ovaj grad ima vrlo zanimljivu povijest, i vrlo povoljan zemljopisni položaj. Grad se sastoji od 12 naselja. U gradu živi malo manje od 8 500 stanovnika.

Prigradska naselja Ludbrega:
Apatija, Bolfan, Čukovec, Globočec Ludbreški, Hrastovsko, Kućan Ludbreški, Ludbreg, Segovina, Selnik, Sigetec Ludbreški, Slokovec i Vinogradi Ludbreški.

Više o Ludbregu
Grad Ludbreg zanimljiv je po tome što postoje teorije koje govore o tome kako je upravo ovaj grad središte svijeta. Razlog tome je što se okolni gradovi nalaze u koncentričnim krugovima. To je najbolje objašnjeno na glavnome trgu grada Ludbrega, gdje je nacrtan crtež grada oko kojega su u krugu poredani ostali gradovi, i upravo se to mjesto smatra središtem svijeta. No da se vratimo malo ozbiljnijim stvarima, ovaj grad nalazi se u Varaždinskoj županiji. Grad ima vrlo bogatu povijest. U gradu živi nešto manje od 8 500 stanovnika. Ovaj grad sastoji se od 12 naselja. Grad ima vrlo dobar zemljopisni položaj.

Grad se nalazi u Ludbreškoj Podravini. Grad je smješten na vrlo povoljnome zemljopisnom položaju i vrlo bogatom reljefnom području. Grad se nalazi u blagoj kontinentskoj klimi. Klimi vrlo bitnoj za plodnost zemlje, i bogatstvo raznim prirodnim darovima. Grad se također nalazi između nekoliko vrlo bitnih i vrlo razvijenih gradova, stoga je vrlo prometan, što je naravno jako bitno za gospodarstvo ovoga grada.

Povijest ovoga grada je jako zanimljiva. Grad Ludbreg spominje se u povijesti kao grad koji je u svojim početcima imao razne plemićke vlasnike, koji nisu dugo bili na čelu grada. Tako recimo prvi spisi pokazuju kako je grad Ludbreg u 15. stoljeću posjedovao jedan vlasnik, pa samo godinu dana drugi, i tako neko vrijeme. Ludbreg je u 18. stoljeću postao vlasništvo jedne obitelji, i nakon toga se razvija kao kulturni i kao gospodarski centar županije. Svaka obitelj koja je vladala ovim gradom ostavila je iza sebe neku građevinu koja je obilježavala vladavinu baš te obitelji, tako da je danas grad Ludbreg pun raznih znamenitosti iz doba prošlosti.

Jeste li znali? Sovjeti su iskopali najdublju rupu na Zemlji, čija dubina iznosi 12,262 metara.