Mapa Krk


Grad Krk nalazi se na istoimenome otoku. Krk je najveći Hrvatski otok, pa samim time i meta za turiste. Grad Krk ima jako puno znamenitosti, koje su se kroz povijest gradile u ovome gradu, i ostale su sačuvane sve do danas. Grad je smješten u Primorsko- goranskoj županiji. U gradu živi malo manje od 5 500 ljudi. Grad se sastoji od 15 naselja.

Prigradska naselja Krka:
Bajčići, Brusići, Brzac, Kornić, Krk, Lakmartin, Linardići, Milohnići, Muraj, Nenadići, Pinezići, Poljica, Skrbčići, Vrh i Žgaljići.

Više o Krku
Krk je grad koji privlači jako veliki broj turista svake godine. Razlog tomu su sigurno razne građevine i razne manifestacije koje se održavaju u ovome gradu svake godine. Krk je poznat po tome da je najveći Hrvatski otok. Grad Krk sastoji se od 15 naselja. U gradu živi malo manje od 5 500 ljudi. Gradski grb prikazuje sovu. Najveće znamenitosti grada Krka, su sigurno gradske zidine koje su u povijesti igrale važnu ulogu u raznim događanjima. Također grad je prepun katedrala i crkvi koje se jednostavno moraju posjetiti.

Ovaj grad smješten je u Primorsko- goranskoj županiji. Grad se nalazi na zapadu otoka Krka, u jednoj uvali, što nam govori da grad ima vrlo otvoren pogled na more. Grad je također dosta dobro povezan sa ostatkom otoka, i ono što sigurno treba napomenuti je to kako trajekti za grad Krk voze dosta često, za razliku od nekih drugih gradova na otocima.

Povijest grada Krka je jako zanimljiva i jako poučna. Povjesničari se slažu da su prvi ljudi koji su živjeli na otoku Krku bili Iliri. Točno vrijeme njihovog dolaska na ovaj otok nije poznato. Poznatije je da su gradom vladali Rimljani, te su oni gradili zidine kako bi se obranili od mogućih napada sa zapadnog dijela mora. U 7. stoljeću u grad dolaze Avari i Slaveni. Nakon njih na vlast dolaze Mlečani koji su gradom vladali sve do 15. stoljeća. Nakon njih vlast u gradu preuzeli su Austrijanci. Nakon drugog svjetskog rata grad pada pod Njemačku vlast. Za vrijeme vladavine Jugoslavije izgrađen je Krčki most koji je i danas u funkciji.

Jeste li znali? Jedna trećina tla Zemlje je djelomično ili u potpunosti pustinja.