Mapa Krapina


Grad Krapina smješten je u samo središte, te je glavni grad Krapinsko- zagorske županije. Ovaj grad sastoji se od 23 naselja. U gradu živi skoro 13 000 stanovnika. Grad je poznat po mnogim znamenitostima i po jako zanimljivoj povijesti. Krapina je također i odlično mjesto za seoski turizam, i u zadnjih nekoliko godina to se jako dobro i iskorištava.

Prigradska naselja Krapine:
Bobovje, Doliće, Donja Šemnica, Gornja Pačetina, Krapina, Lazi Krapinski, Lepajci, Mihaljekov Jarek, Podgora Krapinska, Polje Krapinsko, Pretkovec, Pristava Krapinska, Strahinje, Straža Krapinska, Škarićevo, Šušelj Brijeg, Tkalci, Trški Vrh, Velika Ves, Vidovec Krapinski, Vidovec Petrovski, Zagora i Žutnica.

Više o Krapini
Grad Krapina gospodarski je vrlo bitna za ovo područje. Grad je sami centar županije Krapinsko- zagorske. U gradu živi malo manje od 13 000 stanovnika. Ta brojka je prijašnjih godina bila i veća, no kako je ovaj grad kroz povijest trpio razna razaranja, ne čudi što je broj stanovnika naglo pao. Ovaj grad sastoji se od 23 naselja. Grb grada nam već daje uvid u povijest ovoga grada. Na grbu se nalaze zidine grada Krapine.

Grad Krapina ima jako povoljan zemljopisni položaj. Grad nema baš povoljnu klimu. Ljeta nisu topla, dok su zime jako hladne. Grad je smješten uz rijeku Krapinčicu, po kojoj je i grad Krapina dobio ime. Ta rijeka u prošlim vremenima bila je puna ribe, točnije šarana, pa su stanovnici ovoga grada svakodnevno vadili veliki broj ribe iz rijeke.

Povijest ovoga grada je jako zanimljiva. Grad osim čvrstih dokaza prate i neke urbane legende i mitovi. Početi ćemo sa onime sa čime se povjesničari slažu da je točno. Prvi poznati stanovnici grada su bili neandertalci, no njihova pojava na ovim prostorima seže u jako daleku prošlost. No da to nije mit pokazuju razne iskopine ostataka. Prvi puta kada se spominje grad Krapina zabilježeno je u 12. stoljeću. Grad je u svojim početcima zapravo bio utvrda. Sve do napada Turaka u 17. stoljeću, ovaj grad bio je pod vlašću raznih plemićkih obitelji koje su si međusobno poklanjale ovu utvrdu. Nakon toga u grad dolaze franjevci, te izgrađuju mnoge crkve i samostane koje i danas krase ovaj grad.

Jeste li znali? Samo 3% vode na zemlji je svježe, ostalih 97% je slana voda.