Mapa Korčula


Korčula je grad koji se nalazi na istoimenome otoku. Taj otok smješten je u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Grad je poseban po mnogim stvarima. U ovome gradu živi gotovo 6 000 ljudi. Grad se sastoji od 5 naselja. Grad ima jako bogatu povijest, i smješten je na jako povoljnoj lokaciji. Jedini problem je taj što do grada nije najlakše doći, i dosta ljudi koji imaju averziju prema trajektima zaobilaze ovaj grad.

Prigradska naselja Korčule:
Čara, Korčula, Pupnat, Račišće i Žrnovo.

Više o Korčuli
Grad Korčula se možda i nalazi na mjestu do kojega je teško doći, no grad svejedno posjećuje jako veliki broj turista. Razlog tome je što je grad jednostavno predivan, i što ispunjava sve zahtjeve modernog turizma. U ovome gradu živi malo manje od 6 000 ljudi. Grad se sastoji od 5 naselja. Nalazi se u Splitsko- dalmatinskoj županiji.

Grad Korčula ima zemljopisni položaj koji je bio idealan za obranu, a noćna mora za sve one koji su pokušavali napasti i osvojiti ovaj grad kroz povijest. Grad je opkoljen zidinama, kulama, utvrdama, i to nam daje do znanja da je ovaj grad kroz povijest imao važnu ulogu za razne vladare.

Ono što grad Korčulu čini toliko posebnim je svakako njegova povijest. Grad je imao vrlo važnu ulogu kod raznih vladara. Po svim spisima i po svim raspravama povjesničara, dolazi se do zaključka da je grad Korčula nastao u 10. stoljeću. Gotovo je nevjerojatno da postoje građevine iz tog razdoblja koje su i danas sačuvane. Gradom su tada vladali biskupi koji su dali graditi crkve po cijelome otoku. Ono što je vrlo važno spomenuti je to da je po nekima Marco Polo upravo sa Korčule. Ovaj grad je kroz svoju bogatu povijest bilježio mnoga ratovanja, pa su se tako tu sukobljavali Venecijanci, Francuzi, Rusi, pa čak i Englezi. Nakon prvog svjetskog rata Korčula je pripala kraljevini SHS. U drugom svjetskom ratu Korčula je bila pod Njemačkom okupacijom, koja je u Korčuli vidjela veliki potencijal kao mjesto obrane. Korčula je postala Hrvatski grad odmah po osamostaljenju.

Jeste li znali? 1,3 milijuna Zemlji bi moglo stati unutar Sunca.