Mapa Komiža


Komiža je grad koji se nalazi na zapadu otoka Visa. Točnije nalazi se u Komiškom zaljevu. Ovaj grad je iznimno privlačan za turiste zbog svojih preljepih plaža. U ovome gradu živi jako malo stanovnika, tek nešto više od 1 600. Grad se sastoji od 11 naselja. Ono što je vrlo posebno za ovaj grad je to da je od ostatka otoka odvojen brdom, što je jako privlačno za turiste.

Prigradska naselja i otoci Komiže:
Biševo, Borovik, Duboka, Komiža, Oključna, Palagruža, Podhumlje, Podšpilje, Sveti Andrija i Žena Glava.

Više o Komiži
Grad Komiža iznimno je popularan kod svih posjetitelja i turista. Razlog tome je što je grad vrlo povučen i vrlo izoliran od ostalog dijela otoka Visa. Grad se nalazi u Splitsko- dalmatinskoj županiji. U ovome gradu živi jako malo broj stanovnika, njih samo 1600. ovaj grad sastoji se od 11 naselja. Grad ima vrlo povoljan zemljopisni položaj, i vrlo bogatu povijest, i to je ono što privlači turiste na ovaj dio otoka.

Grad Komiža svoju popularnost može zahvaliti jedino svome zemljopisnome položaju. Grad je smješten u Komiškome zaljevu. Kada shvatite da se sami grad nalazi u zaljevu, shvaćate da je riječ o nečemu vrlo posebnome. Ono što je posebno u položaju ovoga grada je to što brdski masiv Hum dijeli Komižu od ostatka otoka. Ovaj brdski masiv spušta se skroz do naselja, pa tako grad Komiža obiluje zelenom vegetacijom. Sa gradom Visom povezan je cestom.

Povijest ovoga grada nije baš dobro poznata. Ne postoje nikakvi dokazi tko je vladao i tko je posjedovao grad Komižu. Povjesničari misle kako je riječ ili o Rimljanima, ili o Grcima, no jednostavno nemaju nikakve čvrste dokaze. Grad se prvi puta spominje sredinom 12. stoljeća kada gradom vladaju Mlečani. Grad je tada bio središte za ribarstvo. Nakon toga grad osvajaju Austrijanci, no propašću Austro- Ugarske grad pripada Jugoslaviji. Hrvatskoj je grad pripao 1993. no tada je bio samo općina. Kako je grad nakon toga počeo bolje funkcionirati, u grad su počeli dolaziti turisti, te je ribolov ponovno zaživio. Nakon toga proglašen je gradom 1997. godine.

Jeste li znali? Na Zemlji postoji oko 7500.000.000.000.000.000 zrnca pijeska.