Mapa Knin


Grad Knin vrlo je dobro poznat svim građanima Hrvatske. Razlog tome je što ovaj grad ima jako bogatu povijest, i što je pun znamenitosti i građevina koje ostavljaju bez daha. Grad se nalazi u Šibensko- kninskoj županiji. U ovome gradu živi malo više od 15 000 ljudi. Ovaj grad se sastoji od 13 naselja.

Prigradska naselja Knina:
Golubić, Knin, Kninsko Polje, Kovačić, Ljubač, Oćestovo, Plavno, Polača, Potkonje, Radljevac, Strmica, Vrpolje i Žagrović.

Više o Kninu
Nema stanovnika u Hrvatskoj koji nije barem malo upoznat sa važnosti grada Knina za Hrvatsku. Ovaj grad ima iznimno važnu povijest. Grad se nalazi u Šibensko- kninskoj županiji. U gradu Kninu živi oko 15 000 stanovnika. Ta brojka je svake godine sve veća, i u razmaku od prošlih 20 godina se povećala za duplo. Grad Knin sastoji se od 15 naselja. Ima mnogo stvari s kojima se grad Knin treba ponositi, no Kninska tvrđava je sigurno na vrhu popisa.

Knin se nalazi u sjevernoj Dalmaciji. Već prva naznaka da je grad na dobrom zemljopisnom položaju je ta da se grad nalazi na izvoru rijeke Krke. Grad je na nadmorskoj visini od nekih 220 metara. Ako se nađete u gornjemu dijelu grada, na kninskoj tvrđavi, imati ćete pogled koji sigurno nećete zaboraviti do kraja svojega života.

Povijest grada Knina je ono što ga čini posebnim i prepoznatljivim. Prvi poznati spisi o gradu Kninu potječu iz 10. stoljeća kada je bio pod vlašću Bizantskog cara. Grad je zbog svog zemljopisnog položaja služio kao najbolja obrana od svih napadača, te je bio vrlo povoljno mjesto za izgraditi tvrđavu. Neki povjesničari se slažu da je grad vjerojatno bio i pod Rimskom vlašću. Do tog zaključka su došli tako što su iskopali razne predmete i pronašli grobnicu koja je pripadala Rimljanima. Grad Knin najveću ulogu u svojoj povijesti odigrao je u domovinskom ratu. On je pao u ruke Srpskoj republici, no oslobođenjem Knina postalo je jasno da će cijela Hrvatska biti oslobođena. Zato grad ima vrlo poseban status u srcima svih Hrvata.

Jeste li znali? Sunčevoj svjetlosti je potrebno 8 minuta i 20 sekundi da dođe do Zemlje.