Mapa Jastrebarsko


Grad Jastrebarsko nalazi se u Zagrebačkoj županiji. Grad se nalazi točno između gradova Zagreba i Karlovca. Grad je vrlo bitan za gospodarstvo cijele regije i vrlo je značajan za razvoj industrije svih okolnih gradova. U gradu živi skoro 17 000 stanovnika. Ono što je vrlo zanimljivo je da pod Grad Jastrebarsko spada čak 60 naselja.

Prigradska naselja Jastrebarskog:
Belčići, Brebrovac, Brezari, Breznik Plešivički, Bukovac Svetojanski, Celine, Crna Mlaka, Cvetković, Čabdin, Čeglje, Črnilovec, Dolanjski Jarak, Domagović, Donja Reka, Donji Desinec, Draga Svetojanska, Dragovanščak, Goljak, Gorica Svetojanska, Gornja Kupčina, Gornja Reka, Gornji Desinec, Grabarak, Gračac Slavetićki, Guci Draganički, Hrastje Plešivičko, Hrašća, Ivančići, Izimje, Jastrebarsko, Jurjevčani, Kupeć Dol, Lanišće, Lokošin Dol, Malunje, Miladini, Novaki Petrovinski, Orešje Okićko, Paljugi, Pavlovčani, Pesak, Petrovina, Plešivica, Prhoć, Prilipje, Prodin Dol, Rastoki, Redovje, Slavetić, Srednjak, Stankovo, Špigelski Breg, Tihočaj, Toplice, Vlaškovec, Volavje, Vranov Dol, Vukšin Šipak i Zdihovo.

Više o Jastrebarskom
Čim spomenemo grad Jastrebarsko, odmah moramo spomenuti kako je ovaj grad vinogradarsko središte cijele Hrvatske. Osim što je iznimno jak na gospodarskom planu, grad je uspio pronaći i način kako da postane i turističko središte. Održavaju razne manifestacije koje su vrlo privlačne turistima. Najpoznatiji su svakako dani vina koji se održavaju svake godine. U gradu živi skoro 17 000 stanovnika, što je jako veliki broj. Grad se sastoji od 60 naselja, što je iznimno veliki broj. Zanimljivo je da se u ovome gradu ne događa veliki broj naseljavanja kroz povijest, nego grad drži određenu konstantu broja stanovnika.

Grad Jastrebarsko nalazi se točno između grada Zagreba i između grada Karlovca. To nam odmah daje do znanja da je grad jako prometan i da kroz grad prođe veliki broj ljudi. Ono što je vrlo bitno napomenuti je to da grad nema pre dobru strukturu cesti, i da se jako često događa da nastaju gužve. No tome pridonosi i to što dosta ljudi kada prolazi kroz Jastrebarsko stane u gradu da bi kupilo odlično vino koje grad proizvodi. Razlog zašto je grad vrlo dobar u vinogradarstvu je naravno taj što im je tlo vrlo plodno, a za to je zaslužno Žumberačko gorje.

Povijest ovoga grada nije previše zanimljiva. Jedino bitno je spomenuti da je izgradnjom pruge Zagreb- Karlovac ovaj grad doživio svoj procvat, i tada je postao jedna od velesila Hrvatske. Početak grada nam govori kako je ovaj grad prvo bio trgovište, i nakon toga su ga osvojili Francuzi. Grad je oslobođen sredinom 19. stoljeća i od tada je slobodan grad.

Jeste li znali? Na Zemlji postoji oko 7500.000.000.000.000.000 zrnca pijeska.