Mapa Hvar


Hvar je grad koji je jako dobro poznat po svojim zidinama i po svojim prelijepim plažama koje su prava meka za sve turiste. Grad se nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U ovome gradu živi nešto više od 4 000 stanovnika. Grad se sastoji od 7 naselja. Grad je vrlo poznata luka, te su kroz taj način pročulo za ovaj prekrasan grad koji sada može živjeti samo od turizma.

Prigradska naselja Hvara:
Brusje, Hvar, Malo Grablje, Milna, Sveta Nedjelja, Velo Grablje i Zaraće.

Više o Hvaru
Hvar je otok koji se nalazi u Splitsko- dalmatinskoj županiji. Grad Hvar na istoimenome otoku nalazi se na jugo- zapadu. U ovome gradu živi oko 4 000 stanovnika. Grad je vrlo poseban po tome što je jedan od najpopularnijih lokacija na cijelome Jadranu. Ovaj grad sastoji se od malo naselja, njih samo 7. Grad Hvar nalazi se na mjestu gdje djeluje mediteranska klima, koja je idealna jer grad može raditi i prije sezone i poslije sezone, jer turisti i tada mogu uživati u toplome i sunčanome vremenu.

Otok Hvar nalazi se u jednome zaljevu koji je negdje na jugu otoka Hvara. Grad je poseban po tome što je okrenut prema Jugu, dok su neke susjedne općine i susjedni gradovi okrenuti prema drugoj strani. Posebnost toga je u tome što grad gleda na Paklinske otoke. Ako nikada niste vidjeli sliku tih prekrasnih otoka, smatrajte se vrlo zakinutima, jer to je jedan od prizora koji ostavljaju bez daha. Ako znate da su i zidine okrenute upravo prema tome otočju, možete zamisliti kakav se tek pogled pruža sa tih istih zidina kada je zalazak sunca.

Povijest ovoga grada kao i cijeloga otoka vrlo je zanimljiva. Povjesničari se slažu da su iliri ovaj otok naselili oko 100 godina pr.K. Upravo su oni na vrhu brda napravili gradske zidine i utvrdu kojom bi se zaštitili od neprijatelja. Nakon toga razni vladari naseljavaju Hvar i postaju njegovi vlasnici. Zanimljivo je da su među prvim osvajačima bili Grci. Nakon toga grad je postao Bizantska utvrda. Kako je grad u jednome razdoblju pao pod ruke tada jako moćne Venecije, postao je biskupsko središte, jer su Venecijanci vrlo pazili na svoj ugled. Grad nakon toga napadaju Turci, pa Austrijanci, pa Francuzi. Hvar je poseban i po tome što je bio utočište raznim izbjeglicama za vrijeme domovinskoga rata. Grad je priznat kao Hrvatski 1991. godine.

Jeste li znali? Jedna trećina tla Zemlje je djelomično ili u potpunosti pustinja.