Mapa Garešnica


Garešnica je grad koji je smješten u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji. Grad je poznat po svojim manifestacijama i po svojoj kulturnoj sceni. U gradu živi 11 500 stanovnika. Grad se sastoji od 23 naselja. Grad Garešnica vrlo je ponosan na svoju iznimno razvijenu drvnu industriju.

Prigradska naselja Garešnice:
Ciglenica, Dišnik, Duhovi, Garešnica, Garešnički Brestovac, Gornji Uljanik, Hrastovac, Kajgana, Kaniška Iva, Kapelica, Mala Bršljanica, Mali Pašijan, Malo Vukovje, Rogoža, Tomašica, Trnovitički Popovac, Uljanički Brijeg, Uljanik, Velika Bršljanica, Veliki Pašijan, Veliki Prokop, Veliko Vukovje i Zdenčac.

Više o Garešnici
Garešnica je grad koji se nalazi u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji. Grad je poznat po mnogim manifestacijama i raznim događajima koji se svake godine organiziraju. Mnogi stanovnici Garešnice vole se pohvaliti da su kulturno iznimno bogati. Zanimljivo je spomenuti da je etnički sastav grada Garešnice dosta drugačiji od ostalih gradova. Garešnica je jedan od rijetkih gradova gdje je Hrvata manje od 80 %.

U gradu živi malo više od 11 500 stanovnika. Zaštitnik grada je pohod Blažene Djevice Marije. Grad se sastoji od 23 naselja. Prema popisu stanovnika jasno se vidi kako je stanovnika svake godine sve manje, u zadnjih 30 godina stanovništvo se gotovo prepolovilo, i ne čini se da će taj trend ubrzo prestati. Grad Garešnica isključivo se bavi prerađivačkom i drvnom industrijom. Stanje u državi je vrlo teško, i na žalost to osjećaju i stanovnici grada Garešnice.

Zemljopisni položaj grada Garešnice nije ništa specijalno povoljan. Garešnica stoga ne temelji svoj potencijal za turizam na svojim prirodnim ljepotama, nego upravo na svojim manifestacijama koje su vrlo česte i privlače veliki broj ljudi. Imaju vrlo jake i vrlo popularne folklorne skupine koje putuju po cijelome svijetu i osvajaju brojna odličja.

O povijesti grada Garešnice napisana je čak i knjiga. Knjiga se zove od Gara do Grada i opisuje svu povijest grada Garešnice. Ono čime se mnogi stanovnici Garešnice jako ponosne i što će vam sigurno odmah spomenuti je to da je jedan od velikih Hrvatskih pjevača Ivo Robić upravo iz Garešnice.

U gradu Garešnici jako puno ulažu u obrazovanje mladih ljudi. U gradu ima nekoliko škola koje se bave raznim djelatnostima i u kojima mladi ljudi mogu naučiti zanat koji će ih pratiti cijeli život. Osim standardnih škola kao recimo gimnazije, hotelijersko turističke, drvne, u Garešnici možete pohađati i muzičku školu, te dobiti priliku da nastupate na njihovim manifestacijama.

Jeste li znali? Sunčevoj svjetlosti je potrebno 8 minuta i 20 sekundi da dođe do Zemlje.