Mapa Đurđenovac


Grad Đurđevac je smješten u Koprivničko-križevačkoj županiji. U gradu živi nešto malo više od 9 000 stanovnika. Grad se sastoji od 9 naselja. Ono što je bitno za ovaj grad je to da je vrlo prometan i da povezuje neke od okolnih gradova. Grad je smješten vrlo blizu rijeke Drave, u nizinama Podravine.

Prigradska naselja Đurđenovca:
Budrovac, Čepelovac, Đurđevac, Grkine, Mičetinac, Severovci, Sirova Katalena, Suha Katalena i Sveta Ana.

Više o Đurđenovac
Đurđevac je grad koji se nalazi u Koprivničko- križevačkoj županiji. Đurđevac je grad koji je vrlo dobro zastupljen na svim područjima koji su bitni za jedan grad. Sport, gospodarstvo, ekonomija, obrazovanje… Ovome gradu teško je naći slabu točku, i kada dodamo da u gradu žive vrlo ljubazni i dragi ljudi, pomislimo da je ovo grad bez mane. Je li to zapravo tako vidjeti ćemo u daljnjemu tekstu.

U ovome gradu živi skoro 9 000 stanovnika. Zaštitnik grada je Sveti Juraj. Grad se sastoji od 9 naselja. Stopa nezaposlenosti u ovome gradu je šokantno visoka. Gotovo četvrtina radno sposobnog stanovništva ne radi jer ne može pronaći posao. Kada vidimo da je u gradu najviše zastupljena mliječna i mesna industrija, postavlja se pitanje kako je to moguće kada su to dvije vrlo razvijene grane gospodarstva. No vidimo i sami aktualne događaje, i onda nam slika postane malo jasnija.

Grad Đurđevac je vrlo prometno središte. Povezuje neke od susjednih gradova, i smatra se da se upravo u Đurđevcu stvara čvorište koje vodi prema raznim gradovima u ovome dijelu Hrvatske. Grad je smješten u nizini Podravine. Ono što ga čini povoljnim zemljopisnim područjem je neposredna blizina rijeke Drave. To je naravno i razlog zašto grad od samih svojih početaka biva naseljen. Grad okružuju zelene livade, dok stari grad okružuje močvara, nad kojom je grad niknuo, na pješčanim humcima.

Početke grada Đurđevca povjesničari smještaju između 13. i 14. stoljeća. Prvi puta se grad spominje u spisima kralja Bele. Nakon toga grad postaje trgovačko središte sve do 16. stoljeća. Oko grada se tada grade kule na pješčanim humcima iznad močvara kako bi se grad branio. Grad Đurđevac bio je poprište strašnih ratova između Hrvata i Turaka. Upravo su zidine grada obranile napade Turaka. Grad postaje priznat u 19. stoljeću.

Grad Đurđevac ima vrlo zanimljivu priču i vrlo zanimljiv položaj. Zašto ovaj grad doživljava tešku krizu je teško reći, no na gradskim vlastima je da ovaj grad izvuku iz krize i da daju sve od sebe da Đurđevac ponovno stane na noge.

Jeste li znali? Na Zemlji postoji oko 7500.000.000.000.000.000 zrnca pijeska.