Mapa Dugo Selo


Dugo Selo je grad koji se nalazi jako blizu grada Zagreba. Do grada Zagreba treba svega 10 minuta vožnje, i povezan je busovima i vlakovima koji svakih nekoliko minuta voze prema glavnome gradu. Grad se nalazi u Zagrebačkoj županiji. U gradu živi 14 500 stanovnika.

Prigradska naselja Dugog Sela:
Andrilovec, Donje Dvorišće, Kopčevec, Kozinščak, Leprovica, Lukarišće, Mala Ostrna, Prozorje, Puhovo i Velika Ostrna.

Više o Dugom Selu
Dugo Selo je grad koji se nalazi u Zagrebačkoj županiji. Kako su vrlo blizu glavnoga grada, nije teško zaključiti da gospodarsku situaciju u Dugom Selu određuje upravo glavni grad. Dugo Selo poznato je po mnogim stvarima, od kojih svakako treba napomenuti sportske uspjehe ovoga grada, i neke povijesne znamenitosti koje se vrlo bitne i koje nam odlično objašnjavaju povijest grada, pa i cijelog područja.

U gradu živi 14 500 stanovnika. Zaštitnik grada je biskup Sveti Martin. Vrlo zanimljivo je to da se od početka grada svake godine bilježi porast stanovništva. Upravo to što su vrlo blizu grada Zagreba privuklo je stanovništvo da se doseli u ovaj grad. Veliki broj studenata, radnika, pa i umirovljenika vidjelo je svoju priliku u glavnome gradu, no kako je tamo smještaj jako skup i teško je pronaći mjesto za život, Dugo Selo poslužilo je kao utočište mnogim ljudima.

Zemljopisni položaj je ono što je koristilo razvoju grada. Kako su se u Zagrebu gradile mnoge ceste i mnoge željeznice, tako se to produžilo i na Dugo Selo. Tako je grad postao vrlo prometno središte i vrlo primamljivo za mnoge investitore. Mnogo jeftinije je bilo izgraditi firme u mjestu kraj glavnoga grada. U Dugome Selu najviše je zastupljena pojedinačna industrija. To bi značilo da postoji veliki broj poduzetnika koji otvaraju firme za svega nekoliko radnika. Za grad u unutrašnjosti, Dugo Selo ima vrlo razvijenu turističku ponudu. Turisti mogu vidjeti mnogo znamenitosti kao recimo Crkvu Svetoga Martina na Martin bregu koja je do pola uništena. No sigurno najljepši spomenik je onaj Svetome Martinu izgrađen u središtu grada.

Dugo Selo je kroz povijest pokazalo da će vrlo brzo postati značajan grad. Počelo je otvarati neke od prvih škola na ovim područjima. Treba napomenuti kako se prvi počeci Dugog Sela spominju početkom 13. stoljeća. Zanimljivo je to da se na ovom području nije vodilo previše ratova, i nije bilo pre važno mjesto za osvajati, upravo zato što je bilo ovisno o drugome gradu. Dugo Selo je dobilo status grada sredinom 20. stoljeća. Nakon toga bilo je napadnuto od strane Jugoslavije. Grad je dao puno vojnika i heroja koji su se borili i održali ovo područje Hrvatskim.

Jeste li znali? Jedna trećina tla Zemlje je djelomično ili u potpunosti pustinja.