Mapa Donja Stubica


Donja Stubica nalazi se u Krapinsko- zagorskoj županiji. U gradu živi 6 000 stanovnika. Grad je najpoznatiji po svojoj povijesti, po legendarnoj seljačkoj buni i po Matiji Gubcu koji je bio predvodnik seljačke bune. Zanimljivo je to da grad Donja Stubica zarađuje mnogo novaca od turizma.

Gradska naselja Donje Stubice:
Donja Podgora, Donja Stubica, Gornja Podgora, Hižakovec, Hruševec, Lepa Ves, Matenci, Milekovo Selo, Pustodol i Vučak.

Više o Donjoj Stubici
Donja Stubica je grad koji se nalazi u Krapinsko- zagorskoj županiji. Grad je poznat po svojim zelenim šumama i travnjacima koji se prostiru duž grada. No ono što je najzanimljivije je to da grad Donja Stubica vrlo dobro živi od turizma. Oni su za razliku od nekih drugih gradova koji su svoje šume sjekli i ulagali u drvnu industriju, ostavili svoje prirodne ljepote i među njima napravili bazene, toplice, izgradili hotele, i sada uživaju u plodovima svojega rada.

Donja Stubica ima gotovo 6 000 stanovnika. Grb grada Donje Stubice je vrlo jednostavan, a opet sadrži točno ono što je potrebno da bi ste prepoznali neki grad. Grb je u dvije boje, zelena i bijela, te se one sudaraju na sredini po dijagonali. Gradom upravlja gradsko vijeće, koje ima veće ovlasti od gradonačelnika, i oni odlučuju o svim važnim stvarima u gradu.

Povijest grada je vrlo bitna i dobro poznata svima. Povijesni dan, dan Seljačke bune svima je dobro poznat. Tada je Matija Gubec digao seljake na noge da se pobune protiv svojih vlasnika, i poželio da više ne budu kmetovi nego ravnopravni članovi zajednice. Priča završava tako da je Matija Gubec ulovljen, i da su mu ruke i noge zavezane za konje. Nakon toga svaki konj je počeo trčati u određenom pravcu, i Matija Gubec biva raščetvoren na glavnome gradskom trgu. Da je taj događaj vrlo poznat i da su stanovnici Donje Stubice vrlo ponosni na taj dan govori i činjenica da svake godine održavaju obljetnicu seljačke bune. Za tu priliku svi se obuku u odore koje su se tada nosile i rekonstruiraju cijelu priču pred mnoštvom turista koji dolaze upravo zbog te manifestacije. Ovo je još jedan odličan pokazatelj kako se tradicija grada može iskoristiti pred turistima, i kako se svaka povijesna priča zapravo može unovčiti.

Nakon što ste sve pročitali sigurno ste poželjeli otići u Donju Stubicu pogledati o kakvom se predivnom mjestu radi. Treba napomenuti da su svi hoteli i svi smještaji prilično jeftini, i da si ih uz malu uštedu možete priuštiti. Nakon toga čete cijele godine razmišljati kako jedva čekate da se vratite.

Jeste li znali? Masa Zemlje iznosi 5,972,190,000,000,000 milijardi kilograma.