Mapa Daruvar


Daruvar se nalazi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U gradu živi gotovo 13 500 stanovnika. Pod grad Daruvar spada 9 naselja. Zadnja brojanja stanovnika pokazuju da grad Daruvar svake godine ima sve manji broj stanovnika, i da trpi veliko iseljavanje. Grad Daruvar nije u blizini niti jednoga većeg grada u Hrvatskoj, niti je nešto dobro povezan sa istima.

Gradska naselja Daruvara:
Daruvar, Daruvarski Vinogradi, Doljani, Donji Daruvar, Gornji Daruvar, Lipovac Majur, Ljudevit Selo, Markovac i Vrbovac.

Više o Daruvaru
Daruvar je grad koji se nalazi u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji. Daruvar je grad čije je povijest vrlo bitna za Hrvatsku. Veliku važnost Daruvar je imao u Domovinskom ratu, gdje su se dogodile neke stvari vrlo važne za Hrvatsku. Položaj grada nije baš povoljan, no Daruvar ipak nekako uspijeva zadržati svoje ljude u gradu i zaposliti ih.

U gradu Daruvaru živi oko 13 500 stanovnika. Pod grad spadaju 9 naselja. Grad je kroz povijest imao mnogo više stanovnika, no iz nekoliko razloga došlo je do smanjenja stanovništva. No o tome ćemo nešto kasnije. Daruvar je jedinica lokalne samouprave. Gradsko vijeće ima mnogo veću ovlast nego gradonačelnik, i oni donose sve važne odluke vezane za grad. Grad ima mnogo gospodarstvenika i mnogo firmi. Bave se raznim stvarima, od tiskarstva, obrade tekstila, prehrambene industrije i slično. U gradu ima jako puno firmi od kojih su neke i vrlo velike. Također treba reći kako se probijaju na tržištu metala, i tu se očekuje njihov veliki procvat.

Zemljopisni položaj grada Daruvara nije nešto poseban. Nalaze se dosta daleko od svih većih gradova u Hrvatskoj, i nije nešto posebno prometan. Daruvar je smješten na brežuljcima, pod planinom Papuk.

Povijest Daruvara je vrlo zanimljiva i vrlo posebna. Neke vrlo zanimljive povijesne knjige govore o tome kako su Daruvar osnovali razni iscjelitelji i tada poznati vračevi. Prvi poznati zapisi priznati od strane povjesničara datiraju od 11. stoljeća kada je grad Daruvar pripadao Zagrebačkoj biskupiji. Tada se razvija nekoliko regija i grad počinje djelovati kao ozbiljno središte. U 16. stoljeću grad biva osvojen od strane Turaka, i tako je bilo sve do kraja 17. stoljeća. Do kasnog 18. stoljeća grad se nije previše razvijao sve dok se u gradu ne počinju raditi predivni dvorci. Nakon toga mnogo ljudi je u Daruvar upravo dolazilo graditi prema uzoru na neke dvorce. U domovinskom ratu u Daruvaru događale su se razne strahote. Od ubojstva policajaca, do ubojstva raznih civila. Grad je oslobođen i svi svjedoci koji su preživjeli ispričali su razne strahote koje su preživjeli.

Grad Daruvar možda nije neko poželjno turističko odredište, no svakako ima vrlo jak utjecaj na Hrvatsko gospodarstvo, i kao takav može biti primjer raznim gradovima koji se ne nalaze na zavidnom zemljopisnom položaju.

Jeste li znali? Sovjeti su iskopali najdublju rupu na Zemlji, čija dubina iznosi 12,262 metara.