Mapa Crikvenica


Grad Crikvenica je jedan od gradova koji su vrlo posjećeni. Nalazi se u Kvarnerskom zaljevu. U Primorsko- goranskoj županiji. U gradu živi 11 500 stanovnika. Grad se sastoji od svega 4 naselja. Grad je vrlo dobro povezan, ne samo sa Hrvatskom nego i sa Europom, stoga ne čudi ogroman broj turista koji svakoga ljeta dolaze u Crikvenicu.

Gradska naselja Crikvenice:
Crikvenica, Dramalj, Jadranovo i Selce.

Više o Crikvenici
Crikvenica je vjerojatno najposjećeniji grad na Jadranu od strane hrvatskih turista. Razlog tome je što je vrlo blizu. Tako možete vidjeti da je svaki vikend organizirano barem jedno putovanje u Crikvenicu. Kada turist iz recimo Zagreba vidi da je cijena posjeta Crikvenici oko 100 kuna, nije čudno što poželi otići barem na jedan dan. No to ne bi bilo tako kada Crikvenica ne bi bila jedno od najljepših mjesta na cijelome Jadranu.

U gradu Crikvenici živi skoro 11 500 stanovnika. Preko ljeta to izgleda odlično, toliko su zaposleni da moraju zvati svoje poznanike iz drugih gradova da im dođu pomoći u poslu. Tako da se teško može pronaći netko tko ne radi. No Crikvenica je za razliku od drugih gradova na Jadranu, dosta popunjena turistima i kada sezona završi.

Geografski položaj Crikvenici je naravno vrlo povoljan. Nalazi se u Kvarnerskom zaljevu. Smješten je u Primorsko- goranskoj županiji. Nalazi se oko tridesetak kilometara od grada Rijeke. Ono što je vrlo povoljno u zemljopisnom položaju je to što je grad Crikvenica na vrlo prometnom položaju, pa se turisti iz gotovo cijele Europe mogu uputiti prema Crikvenici bez da moraju kružiti okolo naokolo.

Povijest grada Crikvenice je jako zanimljiva, i mnogo toga se događalo kako bi ovaj grad postao ono što jest. Prije je na mjestu današnjeg grada bio mali gradić koji se zvao Kotor. Imao je svega nekoliko crkvi i nekoliko kuća. No izbio je požar i svi stanovnici otišli su jako blizu mora i sakrili se u jedan samostan. Nakon požara vratili su se u središte grada i tamo napravili novi grad. U antičko doba, kroz Crikvenicu je išla cesta koja je vodila do Rima. Već tada je Crikvenica bila prometni grad, i dalo se naslutiti da će takav i ostati. Crikvenicu su naseljavali mnogi stanovnici, koji su gradili luke za mnoge države i za mnoge vladare. Tako je gotovo nemoguće popisati sve koji su se naselili u Crikvenicu. Crikvenica je svoj procvat doživjela nakon prvog svjetskog rata.

Ako niste bili u Crikvenici, svakako ju morate posjetiti. Grad je odlično odmaralište za stariju populaciju, no i vrlo prometan i živ grad za mlade. Grad ima sve ono što turist želi i treba, i za vrlo malo novaca možete barem na jedan dan zaboraviti brige i uživati u pješčanim plažama i modrome moru.

Jeste li znali? Azija čini 30% Zemlje, no na njoj živi 60% od ukupne Svjetske populacije.