Mapa Cres


Cres je otok koji se nalazi u Primorsko- goranskoj županiji. Cres je ime i grada i otoka. U gradu živi oko 3000 stanovnika. Grad se sastoji od 26 gradskih naselja. Grad je vrlo prometan i na njega dolazi veliki broj stanovnika. Da bi se prijevoz olakšao, grad Cres povezan je mostom sa otokom Lošinjem.

Gradska naselja Cresa:
Beli, Cres, Dragozetići, Filozići, Grmov, Ivanje, Loznati, Lubenice, Mali Podol, Martinšćica, Merag, Miholašćica, Orlec, Pernat, Porozina, Predošćica, Stanić, Stivan, Sveti Petar, Valun, Važminec, Vidovići, Vodice, Vrana, Zbičina i Zbišina.

Više o Cresu
Na spomen Cresa odmah pomislite na prekrasan otok koji krasi naš Jadran. To je točno, no Cres je i grad koji se nalazi na otoku Cresu. Grad Cres ima jako puno zanimljivosti. Jedna od njih je svakako ptica bjeloglavi sup koju se vrlo često može vidjeti na otoku Cresu. Mnogi ljudi ne vole ići na otoke jer imaju averziju prema trajektima i čekanju isti po nekoliko sati. Grad Cres povezan je mostom sa otokom Lošinjem.

Zemljopisni položaj grada Cresa je vrlo povoljan za sve turiste koji se odluče doći uživati na ovome otoku. Cres je brdovit otok, no on je pun prekrasnih uvala i bogat je šljunčanim plažama. Takve prirodne ljepote, i osjećaj izoliranosti, je sigurno ono što svaki turist traži od odmora na nekom otoku.

Grad ima skoro 3000 stanovnika. Gotovo svi stanovnici su zaposleni preko ljeta dok traje sezona, no ostali dio godine nije povoljan za stanovnike ovoga otoka. Cres se sastoji od 26 naselja. Zaštitnik ovoga grada je Sveti Izidor.

Cres ima vrlo zanimljivu povijest. Grad Cres zapravo je bio naselju na koje su nailazili Turski, Grčki, Rimski i svi ostali trgovci koji su prolazili ovim područjem. Tada je Cres bio naseljen Liburnima. Hrvati su preuzeli cijeli otok i držali ga pod svojom vlašću, žestoko se braneći od Mletačke republike. Makar je Cres nekoliko puta i pao pod vlast Mletačke republike, Hrvati su ga uvijek uspjeli vratiti i držati svojim. Cres je pao i pod Talijansku vlas, kada su Talijani nakon drugog svjetskog rata krenuli osvajati Hrvatske otoke i gradove po Dalmaciji. No Fašizam se nije dugo zadržao na ovome otoku, te su ga Hrvati vratili pod svoju vlast.

Cres svim turistima može ponuditi obilje zabave i dobrog provoda. No također je i odličan za odmor sa obitelji, jer sadrži sve što pravo turističko odredište treba sadržavati. Mnoštvo restorana, klubova, građevina koje svakako treba pogledati. Jedino što malo iskače su malo više cijene, no opuštanje i uživanje zapravo i nema cijenu.

Jeste li znali? Sovjeti su iskopali najdublju rupu na Zemlji, čija dubina iznosi 12,262 metara.