Mapa Biograd na Moru


Grad Biograd na moru nalazi se u Zadarskoj županiji. Grad je kroz povijest bio vrlo prometna luka, i to je ovaj grad učinilo uspješnim. U gradu živi oko 6 000 stanovnika. Grad Biograd na moru nema naselja, nego je sam uknjižen kao jedno naselje, tj. Kao jedan grad. Grad je jedan od najposjećenijih gradova na jadranu.

Gradska naselja Biograda na Moru:
Banj, Biograd na Moru, Dobropoljana, Donje Raštane, Drage, Gornje Raštane, Kraj, Krmčina, Mrljane, Neviđane, Pakoštane, Pašman, Sikovo, Sveti Filip i Jakov, Tkon, Turanj, Vrana, Vrgada i Ždrelac.

Više o Biogradu na Moru
Biograd na moru sa pravom ima reputaciju jednoga od najljepših gradova na cijelome Jadranu. To su prepoznali i strani turisti i domaći. Na Biogradu je gotovo nemoguće naći smještaj upravo iz razloga što je njegova ljepota dobro poznata cijeloj Europi. Ako vidite neke slike koje su slikane sa mora prema gradu Biogradu jednostavno ćete ostati bez daha i shvatiti kakav dragulj Jadransko more posjeduje. Upoznati ćemo se i sa stanovništvom i sa značajkama grada.

Grad Biograd nema naselja, jedino naselje je on sam. Isto tako zbog svoga zemljopisnog položaja nije čudno da je Biograd postao vrlo važna luka na Jadranu. Biograd je jako dobro povezan sa svojim susjednim gradovima, što omogućuje turistima da dođu barem na jedan dan. Grad posjeduje jednu od najljepših plaža na Jadranu. Jako dugačku pješčanu plažu kojom se prostire prekrasna borova šuma koja pruža hlad svima koji dođu uživati.

Grad ima skoro 6000 stanovnika. Skoro pola se vodi pod nezaposleno, no to treba gledati sa određenom skepsom iz razloga što ih se jako puno bavi obiteljskim poslom, i jako puno ih nije prijavljeno. Tokom sezone gotovo da nema čovjeka koji ne radi jer na Biograd dolaze raditi sezonci iz cijele Hrvatske. Takva politika je dosta česta na Jadranu stoga to ne treba izazivati čuđenje ili skepsu.

Biograd je kraljevski grad. Razlog tomu je što je kroz povijest bio sjedište raznih kraljeva i raznih biskupa koju su ga jednostavno obožavali. U 12. stoljeću Biograd postaje prijestolnica hrvatskih vladara, te je u njemu i okrunjen kralj Koloman. Sve što čitamo u izvješćima povijesti grada Biograda daje nam do znanja da je njegov smještaj jako povoljan, a njegova ljepota zapanjujuća. To su osim današnjih turista u povijesti prepoznali i ljudi na višim položajima. Biograd je vrlo razvijen grad i može biti uzor drugim gradovima u Dalmaciji, te im pokazuje kako se može naplatiti prirodna ljepota.

Jeste li znali? 1,3 milijuna Zemlji bi moglo stati unutar Sunca.