Mapa Benkovac


Grad Benkovac nalazi se u Zadarskoj županiji. Smješten je između Zadra i Biograda na moru. U gradu živi 10 000 stanovnika. Grad se sastoji od 41 naselja. Grad se nalazi na vrlo brdovitom području, što ga čini vrlo zanimljivim za razni broj turista.

Gradska naselja Benkovca:
Benkovac, Benkovačko Selo, Bjelina, Brgud, Bruška, Buković, Bulić, Dobra Voda, Donje Biljane, Donje Ceranje, Donji Karin, Donji Kašić, Donji Lepuri, Gornje Biljane, Gornje Ceranje, Islam Grčki, Kolarina, Korlat, Kožlovac, Kula Atlagić, Lisičić, Lišane Tinjske, Medviđa, Miranje, Nadin, Perušić Benkovački, Perušić Donji, Podgrađe, Podlug, Popovići, Pristeg, Prović, Radošinovci, Raštević, Rodaljice, Smilčić, Šopot, Tinj, Vukšić, Zagrad i Zapužane.

Više o Benkovcu
Grad Benkovac nalazi se između gradova Zadra i grada Biograda na moru. Sigurno najveća zanimljivost je to što se grad Benkovac sastoji od 41 naselja. To je velika stvar jer su sva ta naselja direktno ovisna o ovome gradu i grad Benkovac svojim poslovanjem i likvidnošću ne brine samo za sebe nego i za veliki broj naselja.

Zaštitnik grada Benkovca je Sveti Antun Padovanski. Grb im prikazuje žutoga zmaja sa krilima na plavome platnu. Grad je vrlo zanimljiv po mnogim parametrima, i imao je vrlo tešku povijest sa kojom ćemo se upoznati malo kasnije.

Grad Benkovac ima skoro 10 000 stanovnika. Ta brojka je prije Domovinskog rata bila znatno veća, no zastrašivanjem srpske agresije veliki dio stanovništva Benkovca bio je prisiljen napustiti svoje domove. Neki stanovnici postali su izbjeglice, a oni koji nisu željeli otići iz svojih domova bili si fizički mučeni. Stanovnici su se mogli vratiti u svoje domove nakon akcije oluja koja je istjerala srbe iz Benkovca i omogućila ljudima da se vrate u svoje domove.

Benkovac je bio vrlo naseljen kroz povijest republike Hrvatske. Tako je pronađeno mnoštvo spomenika i mnoštvo objekata koji su bili građeni u ovome gradu kroz povijest. Sagrađen je jako veliki broj crkvi. No ono što se najviše ističe je spomenik koji je sagrađen u 15. stoljeću. Taj spomenik je utvrda koja je sagrađena na brežuljcima grada Benkovca. Ta utvrda dominira u pogledu na Benkovac. Najpoznatija crkva je ona Svetoga Ante koja je sagrađena u 18. stoljeću i daje još jednu notu gradu Benkovcu.

Grad Benkovac je trenutno vrlo moderan. Veliki dio novca zarađuje naravno od turizma. Grad Benkovac te novce vrlo dobro ulaže i brine se za to da educira svoje građane. Tako imaju vrlo modernu i vrlo dobro opremljenu knjižnicu. Imaju i svoju srednju školu, a dobar dio novca utrošili su i u gradski muzej.

Jeste li znali? 1,3 milijuna Zemlji bi moglo stati unutar Sunca.