Mapa Bakar


Grad Bakar nalazi se u Primorsko-goranskoj županiji. U gradu se nalazi 7 773 stanovnika. Grad Bakar poznat je po tome da je bogat svježom vodom, koju turisti piju doslovno sa izvora noseći sa sobom prazne bočice. Grad je u povijesti bio vrlo važna i vrlo prometna luka.

Gradska naselja Bakra:
Bakar, Hreljin, Krasica, Kukuljanovo, Plosna, Ponikve, Praputnjak, Škrljevo i Zlobin.

Više o Bakru
Grad Bakar smješten je u Primorsko-goranskoj županiji. Kada dođete u Bakar prvo što će vas ostaviti bez daha je svakako pogled koji se proteže duž obale, gdje ćete sigurno imati privilegiju uživati u zalasku sunca koje je upravo u Bakru predivno i ostavlja bez daha. Bakar se točnije nalazi u Bakarskom zaljevu, na sjeveru Jadrana.

Ono što već golim okom možete primijetiti je to da je gradom obitava goli krš. To i nije tolika nepoznanica za gradove na takvom zemljopisnom položaju, te se može smatrati i lijepim prizorom. Mali dio pozelenjenu tek nisko raslinje i bjelogorica. Glavno obilježje grada Bakra je to da izvornu svježu vodu možete piti doslovno na svakome koraku i ne morate se bojati zaraze i prljavštine.

U gradu se nalazi 7 773 stanovnik. Zanimljivo je to da se u gradu Bakru kroz povijest prosječno nalazilo više stanovnika, no kako je zemljopisno na dosta nezgodnome položaju nije čudno što se dobar dio mladih iseljava u potrazi za boljim sutra. Oko pola stanovnika Bakra završilo je srednju školu, dok je ostala polovina ili završila samo osnovnu školu, ili uopće nisu školovani.

Bakar se kroz povijest najviše počeo razvijati početkom 13. stoljeća. Bio je vrlo važno trgovačko središte. Nakon toga grad je dobrim dijelom spaljen u sukobu sa Mletačkom državom. Tek krajem 1700- ih godina grad Bakar je proglašen slobodnim gradom. Carica Marija Terezija dala mu je status slobodne luke. To je Bakru koristilo u velikoj mjeri jer su sada svi putnici i trgovci mogli slobodno prolaziti, a samim time i nesvjesno razvijati grad Bakar koji je postao prava luka.

Grb grada je vrlo jednostavan. Sadrži svega tri boje. Odozdo prema gore idu sljedeće boje : plava, žuta, bijela. One su poredane u ravnim crtama.

Grad je najpoznatiji po svojim spomenicima koji su se gradili kroz povijest. Najpoznatija građevina je sigurno crkva Svetog Andrije apostola. Također vrlo su značajne i gradske zidine.

Ako se odlučite posjetiti grad Bakar, sigurno ćete imati u čemu uživati, te osjetiti vodu direktno sa izvora.

Jeste li znali? Jedna trećina tla Zemlje je djelomično ili u potpunosti pustinja.