Mapa Vrbovsko


U prelijepom gorskom dijelu Hrvatske nalazi se Vrbovsko sa svojim naseljima. Iako dobro prometno povezani, stanovnici ovoga grada imaju problema sa dolaskom u veća gradska središta.Okolne šume omogućuju drvnu industriju i šumarstvo a važan željeznički pravac zapošljava djelatnike i na željeznici.

Prigradska naselja Vrbovskog:
Blaževci, Bunjevci, Carevići, Damalj, Dokmanovići, Dolenci, Donji Vučkovići, Donji Vukšići, Draga Lukovdolska, Dragovići, Gomirje, Gorenci, Gornji Vučkovići, Gornji Vukšići, Hajdine, Hambarište, Jablan, Jakšići, Kamensko, Klanac, Komlenići, Lesci, Liplje, Lukovdol, Ljubošina, Majer, Mali Jadrč, Matići, Međedi, Mlinari, Močile, Moravice, Musulini, Nadvučnik, Nikšići, Osojnik, Petrovići, Plemenitaš, Plešivica, Podvučnik, Poljana, Presika, Radigojna, Radočaj, Radoševići, Rim, Rtić, Severin na Kupi, Smišljak, Stubica, Štefanci, Tići, Tomići, Topolovica, Tuk, Veliki Jadrč, Vrbovsko, Vučinići, Vučnik, Vujnovići, Vukelići, Zapeć, Zaumol, Zdihovo i Žakule.

Više o Vrbovskom
Grad Vrbovsko je najistočnija točka Gorskog kotara. Dio je Primorsko- goranske županije. Obuhvaća 65 naselja i broji 5193 stanovnika prema popisu stanovništva iz 2011. Godine. Kroz gradsko područje protječu rijeke Kupa i Dobra.

Tri najveća naselja Lukovdol, Moravice i Vrbovsko spominju se prvi put u 15. Stoljeću u ispravi iz 1481. godine gdje se spominju i vlasnici ovoga kraja, Frankopani. Početkom 16. Stoljeća zbog Turskog pustošenja ovdašnje stanovništvo gotovo nestaje, stoga zbog obrane od Turaka Krajiška vlast u više navrata iz Bosne dovodi pravoslavno stanovništvo i naseljava ga na ovo područje. No tijekom 18. Stoljeća u Vrbovsko se doseljava dosta primorskih obitelji. 1785. Josip 2. Vrbovsko proglašava povlaštenim, slobodnim trgovačkim gradom te dotadašnji kmetovi postaju slobodni.

Današnji ustroj započeo je 1962. kada se Moravice, Vrbovsko i Severin ujedinjuj u općinu Vrbovsko. 1997. Temeljem novoga zakona, općina dobiva status grada. Od 1998. U gradu se provodi program mjera za unaprjeđivanje stanja u prostoru grada Vrbovskog.

U Vrbovskom danas djeluje osnovna škola sa nekoliko područnih škola u okolnim naseljima kao i željeznička tehnička škola u Moravicama. Zbog raspršenosti naselja, područne su škole udaljene jedna od druge između 5 i 15 kilometara a još uvijek postoje naselja do kojih se može doći samo osobnim automobilom. Za neka naselja gradski prijevoz omogućuje vezu samo jednom dnevno. Osnovna djelatnost stanovnika ovoga kraja je drvna industrija, šumarstvo, trgovina i željeznički promet. Iako kroz grad prolaze važni željeznički i cestovni pravci, grad je izoliran i prijevoz stanovnika u veća središta je otežan.

Najvažnija kulturna manifestacija u Vrbovskom je Goranovo proljeće koja počinje 21. Ožujka, dodjelom nagrade Goranov vjenac. Osim toga, svake se jeseni u Vrbovskom održava i Bundevijada. U čast ovoga ploda priređuje se festival gdje se uzgajivači takmiče u velikom broju kategorija, neke od njih su najveća, najduža, najoriginalnija bundeva ali i mnogi drugi. Osim bundeva predstavljaju se tradicionalna jela ovoga kraja i pozivaju se razni izvođači kako bi manifestacija bila što zabavnija.

Jeste li znali? Sovjeti su iskopali najdublju rupu na Zemlji, čija dubina iznosi 12,262 metara.