Mapa Vis


Teška prošlost puna osvajanja i oslobađanja Visa, bolesti loze koja je hranila obitelji ovoga kraja pogodovale su raseljavanju Višana. Hoće li se ta poremećena ravnoteža vratiti sada kada su stvoreni preduvjeti za razvoj, ostaje da vidimo. Razvoj turizma a posebno nautičkog daje nadu.

Prigradska naselja Visa:
Brgujac, Dračevo Polje, Marinje Zemlje, Milna, Plisko Polje, Podselje, Podstražje, Rogačić, Rukavac, Stončica i Vis.

Više o Visu
Grad Vis na istoimenom otoku ima tek nešto manje od 2000 stanovnika. Smješten je u uvali svetog Jurja te tako dobro zaštićen stoji okrenut prema otoku Hvaru i dalmatinskom kopnu.

Grad i otok su naseljeni od davnina te se mogu pohvaliti starim indoeuropskim kulturama koje zamjenjuju Iliri o čemu svjedoče brojne obredne i ukopne gomile po otoku. U 4. Stoljeću prije Krista Grci osnivaju grad Polis Issa. 397. Godina prije Krista se spominje kao moguća godina nastanka grada Visa. Time je to najstarije naselje na ovom dijelu Jadrana. Kada Gaj Julije Cezar postaje car, Issa postaje dio Rimskog imperija. Grčki i Rimski ostaci su još uvijek vidljivi u gradu u ostacima termi i gradskih bedema.

997. godine Vis je opljačkan i razrušen od Mlečana. Obnovljen je tek oko kraja 15. Stoljeća jer su se stanovnici izbjegli iz razrušenog Velog sela odlučili vratiti u uvalu svetoga Jurja. Grad se nalazi pod vlašću Venecije. Na mjestu sadašnjeg grada Visa Hvarsko –Viški plemići grade svoje ljetnikovce koji postoje i danas. Nakratko Vis dolazi pod Napoleonovu vlast od koga ga preotima Engleska. Nakon toga ga preuzima Austrija a Viški mornari Vis štite od novonastale Italije. 1866. Slabiji brojčano i u naoružanju uspijevaju u Viškoj bici otjerati Talijane. Italija Vis okupira još jednom poslije 1. Svjetskog rata. Nakon toga, Talijani ovaj grad okupiraju po treći put u 2. Svjetskom ratu.

Poslije 2. Svjetskog rata Vis postaje vojna baza JNA i tako ostaje do domovinskog rata konstantno stagnirajući. Tradicionalno ribarstvo i poljoprivreda dobivaju novog saveznika u razvoju gospodarstva nakon domovinskog rata u turizmu koji se sada može nesmetano razvijati. Treba spomenuti kako se u Visu nalazi jedini rasadnik palmi na ovom dijelu Jadrana, kao i Viške specijalitete Viški cviti, hib i višku pogaču.

Osim silnih posljedica koje je kroz povijest proživio ovaj grad, ostale su mu i dobrobiti jer nije urbanistički nagrđen kao i veći dio Jadranske obale, arhitektonski je autentičan i ekološki čist. Te su vrijednosti prepoznate uvrštavanjem grada Visa među deset takvih odredišta u svijetu.

Jeste li znali? Oceani pokrivaju 71% površine Zemlje.