Mapa Trilj


Iako udaljen od morske obale, Trilj ima svoje znamenitosti, posebnosti i ponudu koju svaki turist treba uzeti u obzir. Gospodarski projekti oslonjeni na kvalitetnu prometnu povezanost privlače investitore i poslovne programe u ovu regiju te ubrzavaju gospodarski rast. Ovdašnji stanovnici tvrde kako je nogomet izmišljen upravo u Trilju. Davno, još prije nove ere.

Prigradska naselja Trilja:
Bisko, Budimir, Čačvina, Čaporice, Gardun, Grab, Jabuka, Kamensko, Košute, Krivodol, Ljut, Nova Sela, Podi, Rože, Strizirep, Strmendolac, Tijarica, Trilj, Ugljane, Vedrine, Velić, Vinine, Vojnić Sinjski, Voštane, Vrabač i Vrpolje.

Više o Trilju

Trilj je grad i općina na Dalmatinskom kopnenom dijelu, u blizini je Senja no nije daleko niti od Splita. Ima oko 9000 stanovnika no u samom gradu živi nešto više od dvije tisuće dok su ostali smješteni u okolnim manjim naseljima kojih je u toj općini 26.

Lociran je na važnoj prometnoj točki, te ima najznačajniji prijelaz preko rijeke Cetine. Taj pravac ne postoji samo u novije vrijeme. Most je tu stajao još u Rimsko doba odakle su se račvala dva puta. Jedan prema Današnjoj Srebrenici u Bosni i Hercegovini a drugi prema Metkoviću i dalje prema Albaniji.

Povjesničari navode kako su tadašnji naseljenici ovoga kraja Delmati imali igru loptom koja se udara nogom. Time su „zarazili“ i Rimljane koji su u svojim osvajanjima na mjestu sadašnjeg Trilja podigli vojni logor. Dokaz igranja nogometa na ovom području je nadgrobni spomenik na kojem je prikazan muškarac sa loptom. Odatle se navodno nogomet proširio po svijetu iako nastanak ove igre svojataju Englezi.

Danas se u Trilju puno polaže na prepoznavanje ovoga prostora kao kvalitetne lokacije za privlačenje poslovnih subjekata u poslovne zone zbog kvalitetne prometne povezanosti. Zbog toga je projekt poslovno-proizvodne zone Čaporice vrlo važan za ovu regiju sa određenim prednostima u odnosu na druge takve zone.

Osobe zadužene za ovaj projekt odradile su kvalitetan posao jer osim prometne povezanosti, ova poslovna zona zadovoljava sve zahtjeve za proizvodne pogodne, kao što su struja, opskrba vodom, kanalizacija i pročišćavanje otpadnih voda. Stoga se ovaj projekt s razlogom smatra dobrom prilikom za zapošljavanje Triljana i gospodarski rast cijeloga područja.

Iako nije na obali, Trilj razvija i svoju turističku ponudu. Povijesna ostavština jamči kako će svatko tko zbog toga dođe u Trilj ostati oduševljen nalazima i nalazištima.

U zadnje se vrijeme radi na gastro- turizmu što mnogi prepoznaju i rado se odazivaju. Također, rijeka Cetina po kojoj je cijeli Cetinski kraj dobio ime ima što za pokazati. Rafting na ovoj rijeci će ljepotom oduzeti dah i onima koji su vidjeli puno lijepih i posebnih mjesta . A sve to u blizini Jadranskog mora.

Jeste li znali? Zemlja se kreće kroz svemir brzinom od oko 30 kilometara u sekundi.